CategoriesNezaradené

Nootropiká: látky na podporu sústredenia a pamäte

Nootropiká a ich vplyv na mozog

Každý z nás sa každý deň snaží byť o niečo lepší, prežiť svoj deň lepšie a posunúť sa aspoň o krok vpred. Čas plynie rýchlo a je pre nás náročné skĺbiť rodinný, študijný a pracovný život. Každý deň hľadáme spôsob, ako správne vybalansovať svoj život. Usilujeme sa žiť zdravo, konzumovať výživné jedlá, pravidelne športovať a spať dostatočné množstvo hodín, ale je to skutočne všetko, čo potrebujeme? Nie, do mozaiky zdravia je potrebné zaradiť výživu pre náš mozog. Vhodné zakomponovanie nootropík do tvojho denného režimu môže výrazne skvalitniť tvoj život.

Čo sú to nootropiká?

Nootropiká sú prírodné alebo syntetické doplnky výživy či lieky, ktoré zlepšujú kognitívne funkcie ako sú pozornosť, pamäť, bdelosť alebo výkon mozgu. Rovnako podporujú relaxáciu, dobrú náladu, kreativitu alebo motiváciu u zdravých ľudí. Často sú označované ako potrava pre mozog (z anglického brain food) alebo kognitívne zosilňovače (z anglického cognitive boosters).

Termín nootropikum je relatívne nový. Vymyslel ho rumunský psychológ a chemik Dr. Corneliu Giurgea, ktorý v roku 1963 syntetizoval Piracetam, liek ovplyvňujúci funkciu mozgových buniek. Termín “nootropný” je odvodený z gréckeho slova nous (myseľ) a trepein (ohýbať sa). Dr. Giurgea stanovil päť kritérií, podľa ktorých môžeme látku považovať za nootropikum:

  1. Zlepšuje pamäť a schopnosť učiť sa
  2. Zlepšuje prirodzené kognitívne procesy ako sú pozornosť a motivácia
  3. Podporuje funkciu mozgu aj v rušivých podmienkach
  4. Chráni mozog pred chemickými a fyzikálnymi toxínmi
  5. Nesmie byť toxická ani nesmie stimulovať či tlmiť mozog. Nootropikum nemôže mať halucinogénne, sedatívne alebo iné účinky typické pre stimulačné drogy či lieky s utlmujúcim účinkom.

Mechanizmy účinku nootropík

Nootropiká sa radia medzi bezpečné, zdraviu nezávadné látky (ak dodržíte stanovené dávkovanie). Pokiaľ si zdravý a nemáš alergiu na niektorú zložku nootropického doplnku, tak sa užívania rozhodne nemusíš báť. Mechanizmus účinku sa líši od druhu, môže ovplyvňovať bunkovú energiu, mozgové vlny, neurotransmitery, hormóny a ďalšie procesy v mozgu, ktoré bežne nevnímaš [1].

Účinky nootropík na mozog

Nootropiká, často označované ako “inteligentné drogy”, majú rôzne mechanizmy účinku, ktoré môžu ovplyvniť činnosť tvojho mozogu mnohými spôsobmi. Každé nootropikum pôsobí jedinečne, pričom sa zameriava na rôzne aspekty kognitívnych funkcií. Vo všeobecnosti sa za najväčší prínos nootropík považujú tieto účinky:

  • Rýchlejšie a efektívnejšie učenie
  • Lepšia schopnosť zapamätávania
  • Podpora prekrvenia a zdravia mozgu
  • Zvýšená pozornosť a mentálny výkon
Nootropiká majú množstvo pozitívnych účinkov pre mozog.

Najznámejšie a najúčinnejšie nootropiká a ich účinky

Nootropiká predstavujú širokú škálu látok, ktoré môžu mať významný vplyv na zlepšenie kognitívnych funkcií a celkového mentálneho výkonu. Je dôležité vedieť, ktoré z nich sú najúčinnejšie a ako môžu konkrétne prispieť k tvojmu osobnému a profesionálnemu rozvoju. V tejto kapitole sa zameriame na najznámejšie a najefektívnejšie nootropiká, ktoré by mali byť v centre pozornosti každého, kto chce zlepšiť svoje mentálny výkon. Výber správneho nootropika závisí od tvojích konkrétnych potrieb a cieľov, preto sa pozrieme na účinky jednotlivých látok, aby si si mohli urobiť správne rozhodnutie.

CDP cholín

CDP cholín, tiež známy ako citikolín, je prirodzene sa vyskytujúca látka v tele, ktorá hrá kľúčovú úlohu pri tvorbe fosfatidylcholínu, jednej z hlavných zložiek mozgových bunkových membrán. Citikolín je známy pre svoje významné nootropické účinky, medzi ktoré patrí podpora pamäti, zlepšenie kognitívnych funkcií a ochrana mozgu pred starnutím a poškodením. Podporuje produkciu neurotransmiterov, ako je acetylcholín, ktorý je dôležitý pre procesy učenia a pamäti. Okrem toho zlepšuje prekrvenie mozgu a podporuje energetický metabolizmus neurónov, čím zvyšuje celkovú mentálnu výkonnosť a bdelosť. Má tiež neuroprotektívne účinky, ktoré môžu pomôcť pri ochrane mozgových buniek pred oxidačným stresom a poškodením. Jeho účinky sa často zvyšujú pri dlhodobom užívaní.

Ashwagandha KSM-66®

Ashwagandha, známa aj ako Withania somnifera, je populárna adaptogénna bylina používaná v ajurvédskej medicíne. Špeciálny klinicky testovaný extrakt KSM-66® je štandardizovaný na vysoký obsah withanolidov, čo sú aktívne zložky zodpovedné za jej účinky. KSM-66® je známa pre svoje široké spektrum benefitov na mozgové funkcie. Pomáha znižovať stres a úzkosť, zlepšuje kvalitu spánku, podporuje pamäť a kognitívne funkcie. Okrem toho má neuroprotektívne vlastnosti a môže podporovať rast neurónov a synaptickú plasticitu. Štúdie ukazujú, že pravidelné užívanie Ashwagandhy KSM-66® môže viesť k zvýšeniu mentálnej výkonnosti, zlepšeniu koncentrácie a celkovej duševnej pohody. Optimálny účinok sa dosahuje pri dlhodobom užívaní.

Rhodiola Rosea

Rhodiola Rosea, známa aj ako rozchodnica ružová, je adaptogénna bylina, ktorá sa tradične využíva na zlepšenie odolnosti voči stresu a zvýšenie celkovej mentálnej výkonnosti. Obsahuje aktívne zložky ako rosavíny (3 %) a salidrozidy (1 %), ktoré sú zodpovedné za jej výrazné nootropické účinky. Rozchodnica ružová pomáha znižovať pocit únavy a vyčerpania, čím prispieva k lepšej koncentrácii a zvýšenej mentálnej energii. Má tiež schopnosť normalizovať hladiny stresového hormónu kortizolu, čo môže pomôcť zmierniť úzkosť a napätie. Okrem toho podporuje produkciu neurotransmiterov, ako je serotonín a dopamín, čo má pozitívny vplyv na náladu a celkovú psychickú pohodu. Je ideálna pre ľudí, ktorí potrebujú zlepšiť svoju odolnosť voči stresu a zvýšiť mentálnu ostrosť, či už pri štúdiu, práci alebo iných náročných činnostiach. Účinky sú najvýraznejšie pri dlhodobom užívaní štandardizovaného extraktu obsahujúceho 3 % rosavínov a 1 % salidrozidov

Rybí olej

Rybí olej je bohatým zdrojom dvoch typov omega-3 mastných kyselín: DHA a EPA. Omega-3 mastné kyseliny chránia mozog pred starnutím a poškodením a udržiavajú ho v dobrej kondícii. Môžu zlepšovať pamäť, rýchlejšie reflexy a spomaľovať starnutie mozgu[2]. Sú vhodné pre ľudí, ktorí veľa „pracujú hlavou“.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba, strom považovaný za jeden z najdlhšie žijúcich na našej planéte, má blahodarné účinky objavené tradičnou čínskou medicínou a potvrdené modernými výskumami. Jeho schopnosť prekrviť organizmus a mozog pozitívne vplýva na kognitívne funkcie, pamäť, koncentráciu, reč i myslenie. Pomáha udržiavať duševnú rovnováhu a môže zmierniť postup demencie, Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. Je vhodný pre ľudí, ktorí potrebujú zapamätať množstvo informácií, ale aj pre starších ľudí na podporu funkcie mozgu.

L-tyrosine

L-tyrosine je aminokyselina, ktorú telo produkuje len v malých množstvách. Slúži ako prekurzor tvorby dopamínu, noradrenalínu a adrenalínu. Tieto hormóny sú kľúčové pre spracovávanie informácií, pamäť, pozornosť, motiváciu a dobrú náladu. Aminokyselina L-tyrosine sa používa na zlepšenie koncentrácie, zvýšenie mentálnej energie a zlepšenie fyzického výkonu.

Nootropiká majú množstvo pozitívnych účinkov pre mozog.

Nootropíka očakávania vs. realita

Užívanie nootropík je často motivované túžbou po lepšom mentálnom výkone. Niekto chce dosiahnuť lepšie výsledky v škole, iný lepšie zvládať vysoké pracovné nasadenie alebo sa zbaviť príznakov tzv. mozgovej hmly. Medzi účinky nootropík patria [3, 4]:

  • Lepšia krátkodobá a dlhodobá pamäť
  • Lepšie sústredenie sa a udržanie pozornosti
  • Podpora učenia sa
  • Lepšie rozhodovacie schopnosti
  • Väčšia kreativita
  • Podpora schopnosti riešenia problémov
  • Zníženie reakčného času
  • Zníženie pocitu únavy
  • Pocit väčšej energie a povzbudenie mysle
  • Podpora bdelosti a vyššia ostražitosť
  • Ľahšie zapamätávanie si nových poznatkov
  • Spomalenie procesu starnutia mozgu
  • Vyššia odolnosť proti stresu
  • Lepšia nálada a väčšia psychická pohoda
  • Viac motivácie do práce či štúdia
  • Vyššia psychická výkonnosť
Mozgová hmla

je stav charakterizovaný zníženou schopnosťou jasne myslieť, sústrediť sa alebo si zapamätať informácie, často spôsobený stresom, únavou alebo zdravotnými problémami.

Ako nootropiká fungujú?

Na pochopenie účinku nootropík je dôležité vedieť, čo stojí za kognitívnymi funkciami. Mozog má zložitú sieť neurónov, ktoré komunikujú prostredníctvom synapsií. Ako informační poslíčkovia slúžia neurotransmitery, ktorým asistujú gliové bunky. Tieto bunky zabezpečujú výživu neurónov a ich ochranu. Pri učení sa vzniká nové prepojenie medzi neurónmi, zatiaľ čo zabudnuté informácie spôsobia zánik prepojenia. Tento dynamický proces sa nazýva neuroplasticita a označuje vývoj zmien mozgu počas života [5].

Nootropiká dokážu zasiahnuť do týchto procesov a zefektívniť ich [6, 7]. Medzi hlavné účinky nootropík patria:

  • Zvýšenie cirkulácie krvi v mozgu, čím sa zlepší okysličenie a transport glukózy, ktorú mozog využíva ako zdroj energie. Taktiež dochádza k efektívnejšiemu odstraňovaniu neurotoxických látok.
  • Protizápalové a antioxidačné pôsobenie, ktoré chráni mozgové bunky pred oxidačným stresom a toxickými látkami, čo spomaľuje proces starnutia mozgu.
  • Ovplyvňovanie tvorby a aktivity neurotransmiterov, ako sú dopamín a acetylcholín, ktoré sú dôležité pre pamäť, učenie sa a premýšľanie. Nootropiká podporujú celkový synaptický prenos.
  • Podpora regenerácie a rastu mozgových buniek aktiváciou nervového rastového faktora (NGF) a mozgového neurotrofického faktora (BDNF), čo podporuje neuroplasticitu [6-7].

 

Mohlo by ťa zaujímať aj:

Nootropiká majú veľký potenciál zlepšiť tvoje mozgové funkcie. Ich účinky však typicky nastupujú až pri dlhodobom užívaní, s výnimkou kofeínu a l-teanínu, ktoré pôsobia už v priebehu niekoľkých desiatok minút. Účinok nootropík je postupný a vyžaduje dlhodobé užívanie počas mesiacov až rokov.

RAYZZER® prináša jedinečnú kombináciu kofeínu a l-teanínu, ktorá poskytuje okamžitý nootropický efekt. Už od prvého momentu pocítiš lepšie sústredenie a dlhotrvajúcu energiu. A to nie je všetko! Časom sa začnú prejavovať aj ďalšie benefity, ako sú uvoľnenie od stresu a pocitu úzkosti, zlepšená kvalita spánku, podpora pamäti a zlepšenie kognitívnych funkcií.

Neuroplasticita

je schopnosť mozgu meniť a reorganizovať svoje štruktúry a funkcie v reakcii na rôzne podnety, skúsenosti, učenie sa a a ďalšie faktory. Tento proces zahŕňa tvorbu nových neurónových spojení, posilnenie existujúcich spojení a odstránenie nevyužívaných spojení. Neuroplasticita umožňuje mozgu prispôsobiť sa novým informáciám, zlepšovať kognitívne funkcie a obnovovať stratené funkcie po poškodení. Ide o dynamický proces, ktorý je kľúčový pre učenie sa, pamäť, motorické zručnosti a celkovú adaptabilitu mozgu počas celého života.

Mohlo by ťa zaujímať aj:

Klasické nootropiká a ich dávkovanie

V tejto kapitole sa pozrieme na klasické, ale účinné nootropiká, ktoré sú dostupné na trhu. Povieme si, aké benefity prinášajú a ako môžu zlepšiť tvoj každodenný život, či už si študent, pracujúci profesionál, športovec alebo kreatívec. Spoznaj lepšie nootropiká, ktoré ťa sprevádzajú na trhu už roky.

Kofeín

Kofeín je jedným z najznámejších a najpoužívanejších stimulantov. Bežne sa vyskytuje v káve, čaji, energetických nápojoch a niektorých potravinových doplnkoch. Jeho hlavnou výhodou je schopnosť rýchlo zvýšiť bdelosť, zlepšiť koncentráciu a oddialiť pocit únavy. Účinkuje tým, že blokuje receptory adenozínu v mozgu, čo vedie k zvýšeniu aktivity neurónov a uvoľňovaniu adrenalínu. Bežná dávka kofeínu sa pohybuje od 50 mg (približne jedna šálka kávy) až po 400 mg denne, pričom je dôležité dodržiavať odporúčané množstvá, aby sa predišlo nežiaducim účinkom ako nervozita, podráždenosť či búšenie srdca. Pre optimálny nootropický efekt sa často kombinuje s L-teanínom, čo pomáha zmierniť potenciálne negatívne účinky kofeínu a podporuje sústredenie a pokoj.

L-teanín

L-teanín je aminokyselina nachádzajúca sa prevažne v zelenom čaji, ktorá je známa svojimi upokojujúcimi účinkami na nervový systém. Na rozdiel od kofeínu, ktorý stimuluje, L-teanín podporuje uvoľnenie a zníženie stresu bez sedatívneho účinku, čím vytvára pocit relaxácie a pokoja. Pôsobí zvýšením aktivity alfa vĺn v mozgu, ktoré sú spojené s bdelou relaxáciou a tvorivosťou. Typické dávkovanie L-teanínu sa pohybuje od 100 do 200 mg denne, pričom jeho účinok je najvýraznejší v kombinácii s kofeínom. Táto kombinácia zlepšuje pozornosť, sústredenie a zároveň zmierňuje negatívne účinky kofeínu, ako sú nervozita a podráždenosť. Vďaka svojím vlastnostiam je ideálny na podporu kognitívnych funkcií, zvládanie stresu a zlepšenie celkovej mentálnej pohody.

Bakopa drobnolistá

Bakopa drobnolistá (Bacopa monnieri), známa aj pod názvom Brahmi, je ajurvédska bylinka, ktorá sa už po stáročia využíva na podporu kognitívnych funkcií. Obsahuje aktívne látky zvané bakozidy, ktoré prispievajú k zlepšeniu pamäti, schopnosti učenia a celkovej mentálnej jasnosti. Brahmi má tiež adaptogénne vlastnosti, čo znamená, že pomáha telu prispôsobiť sa stresu a znižovať úroveň kortizolu. Je ideálnym nootropikom na zlepšenie mentálneho výkonu a zvládanie stresových situácií.

Acetyl l-karnitín

Acetyl l-karnitín je forma karnitínu, ktorá je známa svojou schopnosťou prenikať hematoencefalickou bariérou a poskytovať energiu priamo mozgovým bunkám. Toto nootropikum pomáha transportovať mastné kyseliny do mitochondrií, kde sa premieňajú na energiu, čím podporuje mentálnu výkonnosť a znižuje pocit únavy. Okrem toho Acetyl l-karnitín stimuluje produkciu neurotransmiteru acetylcholínu, ktorý je kľúčový pre pamäť, koncentráciu a učenie. Má tiež silné antioxidačné vlastnosti, ktoré chránia mozgové bunky pred poškodením.

Herícium -Lion’s mane

Herícium, známe aj ako Lion’s Mane alebo koralovec ježovitý. Je to huba, ktorá vyniká svojimi priaznivými účinkami na mozgové funkcie. Obsahuje bioaktívne látky, ako sú polysacharidy a hericenóny, ktoré podporujú neurogenézu – rast a regeneráciu nervových buniek. Toto nootropikum zlepšuje kognitívne funkcie, najmä pamäť a schopnosť učenia sa. Je účinný aj pri zmierňovaní príznakov demencie a Alzheimerovej choroby. Okrem toho podporuje psychické zdravie, znižuje úzkosť a podráždenosť.

Komu sú nootropiká určené?

Nootropiká, často označované ako “inteligentné drogy” alebo “potrava pre mozog”, sa stávajú čoraz populárnejšími vďaka svojim potenciálnym prínosom pre mentálny výkon a celkové zdravie mozgu. Tieto látky ti pomôžu zlepšiť pamäť, sústredenie, kreativitu, motiváciu a mentálnu výkonnosť. Ich účinky sú nesmierne dôležité v dnešnej rýchlo sa meniacej a náročnej spoločnosti. Bez ohľadu na to, či si študent, pracujúci, športovec alebo kreatívec, nootropiká ti pomôžu dosiahnuť tvoje ambiciózne ciele rýchlejšie.

V dnešnom svete je kognitívny výkon rozhodujúcim faktorom úspechu. Schopnosť zlepšiť sústredenie, pamäť, rýchlosť myslenia a schopnosti riešiť problémy je kľúčová. Nootropiká ti pomôžu znížiť únavu, zvýšia tvoju odolnosť voči stresu a zlepšia tvoju náladu. Užívať ich môže ktokoľvek, no ich účinky mimoriadne ocenia hlavne:

Vrcholoví manažéri

Manažéri a vedúci pracovníci patria medzi hlavných užívateľov nootropík, pretože dennodenne čelia obrovskému stresu a musia sa rýchlo a efektívne rozhodovať. Nootropiká ako kofeín, l-teanín, Rhodiola rosea a Ashwagandha KSM-66® im pomôžu dlhodobo udržať vysokú úroveň mentálneho výkonu. Zlepšia ich rozhodovacie schopnosti a pomôžu prekonať náročné stresové situácie s chladnou hlavou. Práve tieto látky podporujú zdravie mozgu, čo je pre manažérov kľúčové.

Kreatívci

Ľudia pracujúci v kreatívnych odvetviach, ako sú umelci, spisovatelia, copywriteri či správcovia sociálnych sietí, potrebujú neustále prichádzať s novými a originálnymi nápadmi. Nootropiká ako kofeín, l-teanín, CDP-cholín a Ashwagandha KSM-66® im pomôžu zlepšiť mentálny výkon, podporia ich kreatívnu tvorbu a zvýšia motiváciu dosiahnuť čokoľvek. Tieto účinné látky rovnako pomáhajú schopnosť lepšie sa sústrediť a podporujú efektívnejší pracovný výkon. Je to kľúčové pre dokončovanie náročných kreatívnych projektov.

Študenti

Študenti patria medzi spokojných užívateľov nootropík, pretože ich každodenné aktivity vyžadujú vysokú úroveň sústredenia, dlhodobú pozornosť a schopnosť učiť sa a zapamätať si veľké množstvo informácií. Nootropiká ako CDP-cholín, kofeín, l-teanín či Ashwagandha KSM-66® im pomôžu zlepšiť mentálny výkon, pamäť a zvládanie stresu počas školského roka. Zároveň podporujú lepšie rozhodovacie schopnosti a zlepšujú schopnosť riešiť komplikované problémy, čo je dôležité pre úspešné absolvovanie štúdia.

Športovci

Pre športovcov nie sú dôležité len fyzické schopnosti, ale aj mentálna ostrosť a sústredenie. Nootropiká ako kofeín, Ashwagandha KSM-66®, Rhodiola rosea a l-teanín im pomôžu zvýšiť fyzický a mentálny výkon, skrátia regeneráciu a podporia celkový psychický výkon. Spomenuté látky im pomôžu pri regenerácii a znížia pocit únavy, čo im umožní tvrdšie, intenzívnejšie a racionálnejšie trénovať.

Gameri

Gameri, ktorí trávia dlhé hodiny pred obrazovkami, potrebujú udržať vysokú úroveň sústredenia a skrátiť reakčný čas. Pre nich je vhodná zmes nootropík a adaptogénov, ako sú kofeín, l-teanín a Ashwagandha KSM-66®. Práve tieto látky im pomôžu udržať dlhodobú pozornosť, zlepšiť schopnosť rýchlo reagovať na rôzne herné situácie a udržia ich bez stresu. Spojenie nootropík a adaptogénov podporuje dlhodobý mentálny výkon, schopnosť fungovať v stresových podmienkach, čo je v hernom svete nesmierne dôležité.

Energy & Brain hacker v kontexte nootropík

Nootropiká predstavujú nástroj na zlepšenie mentálneho výkonu a celkovej kognitívnej pohody. Bez ohľadu na tvoje pracovné, či študijne zameranie alebo životný štýl nootropiká prinesú do tvojho života značné výhody. Lepšie sústredenie, schopnosť zapamätať si viac, odolnost voči stresu, či zlepšenie nálady. RAYZZER® je tu pre tých, ktorí od svojho života očakávajú viac, chcú využiť svoj potenciál naplno. Práve preto sme práve pre teba vyvinuli energizujúce nootropikum Energy & Brain hacker.

Energy & Brain hacker predstavuje kombináciu 7 účinných látok, v ich najvyššej kvalite a ideálnom pomere. Zloženie je navrhnuté tak, aby synergicky zlepšovali tvoj mentálny a kognitívny výkon. Obsahuje tie najlepšie a najúčinnejšie nootropika akými sú CDP-cholín, klinicky testovanú Ashwagandhu KSM-66, extrakt z Rhodioly rosey a spojenie kofeínu a L-teanínu v pomere 1:1.

CDP-cholín je kľúčový pre zlepšenie pamäti a podporu rastu neurónov. Zvyšuje hladiny acetylcholínu, neurotransmiteru dôležitého pre pamäť a učenie, a podporuje tvorbu fosfatidylcholínu pre zdravie mozgových buniek. Výsledkom je lepšia pamäť a rýchlejšie učenie.

Ashwagandha KSM-66® je adaptogén, ktorý pomáha znižovať stres a úzkosť. Znižuje hladiny kortizolu, hormónu stresu, a zlepšuje odolnosť voči fyzickému aj psychickému napätiu. To prispieva k lepšej mentálnej rovnováhe, vyššej energii a lepšej koncentrácii.

Rhodiola rosea s obsahom 3 % rosavínov a 1 % salidrosidov zvyšuje odolnosť voči stresu a zlepšuje náladu. Zvyšuje hladiny serotonínu a dopamínu, ktoré sú zodpovedné za dobrú náladu a motiváciu. Podporuje tiež energetickú hladinu a výkonnosť, čo umožňuje lepšie zvládať náročné úlohy.

Kombinácia kofeínu a L-teanínu v pomere 1:1 poskytuje stabilnú a udržateľnú energiu bez nepríjemných vedľajších účinkov. Kofeín zvyšuje bdelosť a energetickú hladinu, zatiaľ čo L-teanín má upokojujúce účinky, čím zmierňuje nervozitu spôsobenú kofeínom. Táto kombinácia zabezpečuje sústredenie a výkon bez nervozity alebo triašky.

RAYZZER® ponúka komplexné riešenie pre každého, kto chce maximalizovať svoj mentálny výkon, zlepšiť pamäť, sústredenie a odolnosť voči stresu. Energy & Brain hacker je ideálnou voľbou cieľavedomích a ambicióznych jedincov, ktorí chcú vo svojom živote uspieť! Vyskúšaj RAYZZER® a pocítite rozdiel!

MOMENT, kedy sa zrodil úspech! 

Zdroje

  1. TOMEN, D. The Definitive Guide to Nootropics [online]. [cit. 2023-01-05]. Link: https://nootropicsexpert.com/nootropics-guide/#_ednref1
  2. CHANG, C.Y. a kol. 2009. Essential fatty acids and human brain [online]. [cit. 2023-01-05]. PMID: 20329590 Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20329590/
  3. Nootropics Are The Brain-Boosting Ingredients You Need In Your Supplement. Link: https://www.mindbodygreen.com/articles/health-benefits-of-nootropics
  4. What Are Nootropics? Benefits, Chart, Side Effects. Link: https://www.medicinenet.com/what_are_nootropics/article.htm
  5. Neurohacker Collective. What Are Nootropics? Link: https://neurohacker.com/what-are-nootropics
  6. Malík, M., & Tlustoš, P. Nootropics as Cognitive Enhancers: Types, Dosage and Side Effects of Smart Drugs. Link: https://doi.org/10.3390/nu14163367
  7. Suliman, N. A., Mat Taib, C. N., Mohd Moklas, M. A., Adenan, M. I., Hidayat Baharuldin, M. T., & Basir, R. Establishing Natural Nootropics: Recent Molecular Enhancement Influenced by Natural Nootropic. Link: https://doi.org/10.1155/2016/4391375
Sleduj nás button