CategoriesLifestyle Zdravie

Alkoholický nápoj: skutočné riziká a benefity alkoholu odhalené

Alkoholický nápoj a alkoholizmus

Počas približne 10 000 rokov, čo ľudia pijú alkoholické nápoje, sa neustále vedú diskusie o ich výhodách a nevýhodách. A to aj v súčasnosti. Je alkohol dobrý alebo zlý?

Dá sa povedať, že alkohol je tonikum aj jed. Rozdiel je hlavne v dávke.

Mierne pitie sa zdá byť prospešné pre srdce a obehový systém a pravdepodobne chráni pred cukrovkou 2. typu a žlčovými kameňmi.

Alkohol je tonikum aj jed. Rozdiel je hlavne v dávke.

Na druhej strane, nadmerné pitie je vo väčšine krajín hlavnou príčinou úmrtí, ktorým sa dá predísť. V USA sa alkohol podieľa na približne polovici smrteľných dopravných nehôd. Nadmerné pitie môže:

  • poškodiť pečeň a srdce,
  • poškodiť nenarodené dieťa,
  • zvýšiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka a niektorých ďalších druhov rakoviny,
  • prispieť k depresii a násiliu,
  • narušiť vzťahy.

Dvojtvárna povaha alkoholu by nemala byť prekvapením. Aktívna zložka alkoholických nápojov, jednoduchá molekula nazývaná etanol, pôsobí na telo mnohými rôznymi spôsobmi. Priamo ovplyvňuje žalúdok, mozog, srdce, žlčník a pečeň. Ovplyvňuje hladiny lipidov (cholesterolu a triglyceridov) a inzulínu v krvi, ako aj zápaly a koaguláciu. Tiež mení náladu, koncentráciu a koordináciu.

Alkohol a jeho riziká

Alkoholický nápoj a každodenné pitie vs nárazové pitie

V niektorých štúdiách sa pojem „mierne pitie“ vzťahuje na menej ako 1 nápoj denne, zatiaľ čo v iných to znamená 3 až 4 nápoje denne. Navyše čo si možno predstaviť pod pojmom „nápoj“, je tiež dosť nejasné. V skutočnosti ani medzi výskumníkmi v oblasti alkoholu neexistuje žiadna všeobecne akceptovaná štandardná definícia pre alkoholický nápoj. V USA sa za 1 alkoholický nápoj zvyčajne považuje 12 uncí piva (350 ml), 5 uncí vína (150 ml) alebo 1 ½ unce liehovín (45 ml – tvrdý alkohol ako gin alebo whisky). Každý z nich dodáva v priemere asi 12 až 14 gramov alkoholu, ale ani to nemusí byť presné, keďže sa už vyrábajú aj piva a vína s vyšším obsahom alkoholu.

obsah alkoholu v alkoholickom nápoji

Definícia mierneho pitia je niečo ako akt nastolenia rovnováhy. Mierne pitie je v bode, v ktorom zdravotné prínosy alkoholu jednoznačne prevažujú nad rizikami. Najnovší konsenzus uvádza, že tento bod nie je viac ako 1 až 2 alkoholické nápoje denne pre mužov a nie viac ako 1 alkoholický nápoj denne pre ženy. Avšak je to veľmi individuálne a záleží aj od rôznych faktorov, akými sú gény, prostredie, životný štýl, či zdravie jedinca. Toto je definícia, ktorú používa Ministerstvo poľnohospodárstva USA a je široko používaná v USA.

Mohlo by ťa zaujímať aj:

Čo spôsobuje alkoholický nápoj v tele? Temná stránka alkoholu

Nie každý, kto rád pije alkohol, ostane len pri jednom nápoji. Zatiaľ čo veľa ľudí pije s mierou, niektorí nie. Nadmerné pitie si môže vyžiadať vysokú daň. Môže spôsobiť:

  • zápal pečene (alkoholická hepatitída),
  • zjazvenie pečene (cirhóze), čo je potenciálne smrteľné ochorenie,
  • zvýšiť krvný tlak,
  • poškodiť srdcový sval (kardiomyopatia).
Mierne pitie znamená 1 až 2 alkoholické nápoje denne pre mužov a nie viac ako 1 pre ženy.

Alkohol a rakovina

Svetový fond na výskum rakoviny a Americký inštitút pre výskum rakoviny uvádzajú, že existujú presvedčivé dôkazy spájajúce alkohol s rakovinou úst, hltana, hrtana, pažeráka, prsníka, pečene, hrubého čreva a konečníka. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny dospela k záveru, že etanol v alkohole aj acetaldehyd, chemikália vznikajúca pri rozklade etanolu, sú pre ľudí vo vysokých množstvách karcinogénne. Riziko sa znásobuje u alkoholikov, ktorí zároveň fajčia tabak alebo majú zlú stravu.

Existujú presvedčivé dôkazy spájajúce alkohol s rakovinou úst, hltana, hrtana, pažeráka, prsníka, pečene, hrubého čreva a konečníka.

Problémové pitie sa dotýka aj rodín, priateľov a komunít alkoholikov. A navyše:

  • V roku 2014 bolo asi 61 miliónov Američanov klasifikovaných ako nadmerných konzumentov alkoholu (5 alebo viac nápojov pri rovnakej príležitosti aspoň raz za mesiac).
  • 16 miliónov Američanov bolo klasifikovaných ako ťažkých konzumentov alkoholu (5 alebo viac nápojov pri rovnakej príležitosti počas 5 alebo viacerých dní v mesiaci).
  • Alkohol hrá úlohu v jednom z troch prípadov násilného trestného činu.
  • V roku 2015 zomrelo viac ako 10 000 ľudí pri automobilových nehodách, na ktorých sa podieľal alkohol.
  • Zneužívanie alkoholu v USA stojí približne 249 miliárd dolárov ročne.

Aj mierne pitie so sebou nesie určité riziká. Alkohol môže narušiť spánok a lepší úsudok. Alkohol interaguje potenciálne nebezpečným spôsobom s rôznymi liekmi, vrátane acetaminofénu, antidepresív, antikonvulzív, liekov proti bolesti a sedatív. Je tiež návykový, najmä pre ľudí s rodinnou anamnézou alkoholizmu.

Alkoholizmus

Alkohol zvyšuje riziko rozvoja rakoviny prsníka

Existujú presvedčivé dôkazy o tom, že konzumácia alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsníka a čím viac alkoholu sa konzumuje, tým väčšie je riziko.

Veľká prospektívna štúdia, ktorá sledovala 88 084 žien a 47 881 mužov po dobu 30 rokov, zistila, že už 1 nápoj denne zvyšuje riziko rakoviny súvisiacej s alkoholom (kolorektum, ženské prsia, ústna dutina, hltan, hrtan, pečeň, pažerák) u žien, ale hlavne rakoviny prsníka u fajčiarok a nefajčiarok. 1 až 2 nápoje denne u mužov, ktorí nefajčili, neboli spojené so zvýšeným rizikom rakoviny súvisiacej s alkoholom. V kombinovanej analýze šiestich veľkých prospektívnych štúdií zahŕňajúcich viac ako 320 000 žien výskumníci zistili, že 2 až 5 nápojov denne v porovnaní so žiadnymi nápojmi zvýšilo pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka až o 41 %. Nezáležalo na tom, či formou alkoholu bolo víno, pivo alebo tvrdý alkohol.

1 alkoholický nápoj denne zvyšuje riziko rakoviny.

Výskumníci našli pri rakovine prsníka silnú súvislosť medzi tromi faktormi – genetikou, príjmom kyseliny listovej a alkoholom. V kohorte zo štúdie Nurses’ Health Study II zahŕňajúcej 2866 mladých žien s priemerným vekom 36 rokov, ktorým bola diagnostikovaná invazívna rakovina prsníka. Tí s rodinnou anamnézou rakoviny prsníka, ktorí pili 10 gramov alebo viac alkoholických nápojov denne (čo zodpovedá 1 alebo viac nápojom) a jedli menej ako 400 mikrogramov folátu denne, takmer zdvojnásobili riziko (1,8-krát) vzniku rakoviny. Ženy, ktoré pili toto množstvo alkoholu, ale nemali v rodinnej anamnéze rakovinu prsníka a jedli aspoň 400 mikrogramov folátu denne, nemali zvýšené riziko rakoviny prsníka.

Alkohol a priberanie

Jedna porcia alkoholu obsahuje v priemere 100 – 150 kalórií, takže aj mierne množstvo 3 nápojov denne môže prispieť k 300+ kalóriám. Miešané nápoje, ktoré pridávajú šťavu, tonikum alebo sirupy, budú ďalej zvyšovať kalórie, čím sa časom zvyšuje riziko priberania.

Alkoholický nápoj na párty

Možné zdravotné benefity alkoholu

Aké sú niektoré možné zdravotné prínosy spojené s miernou konzumáciou alkoholu?

Možné zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení

Viac ako 100 prospektívnych štúdií ukazuje inverznú súvislosť medzi miernym až stredne ťažkým pitím a rizikom srdcového infarktu, mŕtvice, ochorenia periférnych ciev, náhlej srdcovej smrti a smrti zo všetkých kardiovaskulárnych príčin. Zistenie sú pomerne konzistentné. Ide asi o 25 % až 40 % zníženie rizika. Avšak zvýšenie príjmu alkoholu na viac ako 4 nápoje denne môže zvýšiť riziko hypertenzie, abnormálneho srdcového rytmu, mŕtvice, srdcového infarktu a smrti.

Súvislosť medzi miernym pitím a nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení bola pozorovaná u mužov aj žien. Vzťahuje sa na ľudí, ktorí nemajú ochorenie srdca, a tiež na ľudí s vysokým rizikom srdcového infarktu alebo mozgovej príhody alebo úmrtia na kardiovaskulárne ochorenie, vrátane tých, ktorí majú cukrovku 2. typu, vysoký krvný tlak a existujúce kardiovaskulárne ochorenia.

Výhody sa týkajú aj starších jedincov. Myšlienka, že mierne pitie chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami, dáva zmysel z biologického aj vedeckého hľadiska. Mierne množstvá alkoholu zvyšujú hladiny lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL alebo „dobrý“ cholesterol) a vyššie hladiny HDL sú spojené s väčšou ochranou proti srdcovým chorobám. Mierna konzumácia alkoholu je tiež spojená s prospešnými zmenami od lepšej citlivosti na inzulín až po zlepšenie faktorov, ktoré ovplyvňujú zrážanie krvi. Takéto zmeny by mali tendenciu zabrániť tvorbe malých krvných zrazenín, ktoré môžu blokovať tepny v srdci, krku a mozgu, čo je hlavnou príčinou mnohých srdcových infarktov a najbežnejšieho druhu mŕtvice.

Alkoholický nápoj a jeho príprava v bare

Nárazové pitie

Zdá sa, že to, čo piješ (pivo alebo víno), nie je také dôležité ako to, ako piješ. Vypiť 7 drinkov v sobotu večer a potom nepiť zvyšok týždňa vôbec nie je ekvivalentom 1 drinku denne. Týždenný súčet môže byť rovnaký, ale zdravotné dôsledky určite nie.

Medzi účastníkmi štúdie zdravotníckych odborníkov bola konzumácia alkoholu aspoň tri alebo štyri dni v týždni nepriamo spojená s rizikom infarktu myokardu. Zdá sa, že nezáležalo ani tak na skonzumovanom množstve ako na pravidelnosti konzumácie.

Prehľad konzumácie alkoholu u žien zo štúdie Nurses’ Health Study I a II zistil, že menšie množstvá alkoholu (asi 1 nápoj denne) konzumované štyri alebo viac dní do týždňa mali najnižšiu úmrtnosť z akejkoľvek príčiny v porovnaní so ženami, ktoré vypili rovnaké množstvo alkoholu, ale za jeden alebo dva dni.

Ďalšie možné benefity

Výhody mierneho pitia sa neobmedzujú len na srdce. V Nurses’ Health Study, Health Professionals Follow-up Study a ďalších štúdiách bol výskyt žlčových kameňov a cukrovky 2. typu menej pravdepodobný u ľudí, ktorí pili alkohol s mierou ako u nepijúcich. Dôraz sa tu rovnako ako inde kladie na striedme pitie. V metaanalýze 15 pôvodných prospektívnych kohortových štúdií, ktoré sledovali 369 862 účastníkov v priemere 12 rokov, sa zistilo o 30 % znížené riziko cukrovky 2. typu pri miernom pití (0,5 – 4 nápoje denne), ale u tých, ktorí pijú menej alebo viac ako toto množstvo, sa nezistil žiadny ochranný účinok.

Sociálne a psychologické výhody alkoholu nemožno ignorovať. Nápoj pred jedlom môže zlepšiť trávenie alebo ponúknuť upokojujúci oddych na konci stresujúceho dňa; príležitostný drink s priateľmi môže byť spoločenským tonikom. Tieto fyzické a sociálne účinky môžu tiež prispieť k zdraviu a pohode.

Alkoholický nápoj k jedlu

Gény hrajú úlohu

Štúdie dvojčiat potvrdili, že genetika hrá dôležitú úlohu pri určovaní preferencií jednotlivca pre alkohol a jeho pravdepodobnosti, že sa u neho rozvinie alkoholizmus. Alkoholizmus sa neriadi jednoduchými pravidlami dedenia, ktoré stanovil Gregor Mendel. Namiesto toho je ovplyvnená niekoľkými génmi, ktoré interagujú navzájom a s faktormi prostredia. Existujú tiež dôkazy, že gény ovplyvňujú to, ako alkohol ovplyvňuje kardiovaskulárny systém. Enzým nazývaný alkoholdehydrogenáza pomáha metabolizovať alkohol. Jeden variant tohto enzýmu, nazývaný alkoholdehydrogenáza typu 1C (ADH1C), prichádza v dvoch „príchutiach“. Jeden alkohol rýchlo odbúrava, druhý to robí pomalšie. Umiernení konzumenti alkoholu, ktorí majú dve kópie génu pre pomaly pôsobiaci enzým, sú vystavení oveľa nižšiemu riziku kardiovaskulárnych ochorení ako tí, ktorí majú dva gény pre rýchlo pôsobiaci enzým. Je zaujímavé, že tieto rozdiely v géne ADH1C neovplyvňujú riziko srdcových ochorení u ľudí, ktorí nepijú alkohol. To pridáva silný nepriamy dôkaz, že alkohol samotný znižuje riziko srdcových chorôb.

U 30-ročného muža zvýšené riziko nehôd súvisiacich s alkoholom prevyšuje možné prínosy.

Riziká vs benefity alkoholu

Výhody a riziká mierneho pitia sa v priebehu života menia. Vo všeobecnosti riziká prevyšujú prínosy až do stredného veku, keď kardiovaskulárne ochorenia začínajú tvoriť čoraz väčší podiel bremena chorôb a úmrtí.

  • Pre tehotnú ženu a jej nenarodené dieťa, zotavujúceho sa alkoholika, osobu s ochorením pečene a ľudí užívajúcich jeden alebo viac liekov, ktoré sú v interakcii s alkoholom, predstavuje mierne pitie malý úžitok, ale významné riziká.
  • U 30-ročného muža zvýšené riziko nehôd súvisiacich s alkoholom prevyšuje možné prínosy miernej konzumácie alkoholu súvisiace so srdcom.
  • Pre 60-ročného muža môže nápoj denne poskytnúť ochranu pred srdcovým ochorením, ktoré pravdepodobne preváži potenciálne poškodenie (za predpokladu, že nemá sklony k alkoholizmu).
  • Pre 60-ročnú ženu sú výpočty prínosu a rizika zložitejšie. Desaťkrát viac žien ročne zomiera na srdcové choroby (460 000) ako na rakovinu prsníka (41 000). Štúdie však ukazujú, že ženy sa oveľa viac obávajú vzniku rakoviny prsníka ako srdcových chorôb, čo je potrebné zohľadniť v rovnici.
Alkoholický nápoj pri romantickom stretnutí

Vyváženie rizík a výhod

Vzhľadom na zložitosť účinkov alkoholu na telo a zložitosť ľudí, ktorí ho pijú, neprichádzajú do úvahy všeobecné odporúčania týkajúce sa alkoholu. Keďže každý z nás má jedinečnú osobnú a rodinnú históriu, alkohol každému ponúka iné spektrum výhod a rizík. Či piť alebo nepiť alkohol, najmä na „liečebné účely“, si vyžaduje starostlivé zváženie týchto výhod a rizík. Do rovnice by sa malo započítať tvoje celkové zdravie a riziká ochorení spojených s alkoholom.

Ak si chudý, fyzicky aktívny, nefajčíš, zdravo sa stravuješ a nemáš v rodinnej anamnéze srdcové choroby, pitie alkoholu ti veľmi neprispeje k zníženiu rizika kardiovaskulárnych ochorení. Ak nepiješ, nie je potrebné začínať. Podobné výhody môžeš získať cvičením (začni cvičiť, ak ešte necvičíš, alebo zvýšením intenzity a trvania aktivity) alebo zdravším stravovaním. Ak si muž bez anamnézy alkoholizmu, ktorý má stredné až vysoké riziko srdcových chorôb, denný alkoholický nápoj môže toto riziko znížiť. Mierne pitie môže byť prospešné, ak máš nízky HDL, ktorý sa diétou a cvičením len tak nepohne. Ak si žena bez anamnézy alkoholizmu, ktorá má stredné až vysoké riziko srdcového ochorenia, možné prínosy denného nápoja musia byť v rovnováhe s malým zvýšením rizika rakoviny prsníka. Ak už piješ alkohol alebo plánuješ začať, udržuj jeho konzumáciu v zdravej miere  – nie viac ako 2 drinky denne pre mužov alebo 1 drink denne pre ženy. A uisti sa, že prijímaš dostatočné množstvo folátu, najmenej 400 mikrogramov denne.

A čo titulky správ, ktoré hovorili, že žiadne množstvo alkoholu nie je bezpečné?

Skupinová štúdia z roku 2022 sa zamerala na týždenný príjem alkoholu a riziko kardiovaskulárnych ochorení (KVO) pomocou mendelovskej randomizácie. Ide o výskumnú metódu, ktorá skúma typy génov a ich spojenie so zdravím. Autori, z ktorých niekoľkí sú pridružení k spoločnostiam zaoberajúcim sa genetickou biotechnológiou, vyvodili, že určité génové varianty predpovedajúce pravdepodobnosť, že človek bude ťažkým alkoholikom v porovnaní s abstinentom, boli spojené s rozvojom KVO. Zistili, že ľudia, ktorí vlastnili gény predpovedajúce vysoký príjem alkoholu, skutočne pili viac, a preto mali väčšie riziko vzniku KVO.

Novinové titulky o štúdii naznačovali, že žiadne množstvo alkoholu nie je dobré pre srdce. Výsledky štúdie sú však v rozpore s týmito titulkami, pretože jej zistenia odzrkadľujú zistenia z predchádzajúcich kohortových štúdií, ktoré poukazujú na najnižšie riziko KVO u ľahkých/stredne ťažkých alkoholikov (1 – 15 nápojov týždenne) a prudko sa zvyšujúce riziko u ťažkých/násilných alkoholikov (v priemere > 20 nápojov týždenne). Napriek tomu autori dospeli k záveru, že to nebolo ľahké/striedme pitie, ktoré chránilo srdce; skôr to boli faktory životného štýlu spojené s miernym/striedmym pitím, ako je viac cvičiť a nefajčiť (ako predpovedali ľudia s určitými génovými variantmi). Je zaujímavé, že štúdia zistila, že mierni/umiernení alkoholici mali zdravšie návyky ako dokonca abstinenti. Pri úprave týchto zdravých návykov sa ochranný účinok alkoholu mierne znížil. Bez ohľadu na to, ich celkový záver stále ukázal, že mierni/umiernení alkoholici mali najnižšie riziko KVO a podporili ďalší prínos zdravého životného štýlu. Možno tiež stojí za zmienku, že skúmané genetické varianty boli spojené s poruchou užívania alkoholu a nie sú špecifické pre všeobecný príjem alkoholu. Analýza z roku 2018 v The Lancet týkajúca sa globálneho vplyvu alkoholu na zranenia a choroby sa dostala na titulky, keď dospela k záveru, že aj mierne pitie nie je bezpečné pre zdravie – a riziká prevažujú nad akýmikoľvek potenciálnymi výhodami. Avšak podľa doktora Waltera Willetta, profesora epidemiológie a výživy na Harvarde T.H. Chan School of Public Health, môže byť „zavádzajúce“ hádzať celý svet dohromady pri hodnotení rizika alkoholu. (Napríklad, zatiaľ čo tuberkulóza je v USA veľmi zriedkavá, bola to hlavná choroba súvisiaca s alkoholom identifikovaná v štúdii.) V rozhovore pre TIME Willett povedal, že hoci nie je „nepochybné“, že ťažké pitie je škodlivé, existuje veľa údajov, ktoré podporujú výhody mierneho pitia, a zostáva rozhodnutím, ktoré by sa malo určiť na individuálnej úrovni: „Existujú riziká a prínosy a myslím si, že všetky informácie o týchto rizikách a výhodách sú dôležité pre osobné rozhodnutia.“

Energy & Brain hacker

RAYZZER® je odborníkom na zlepšenie mentálneho zdravia a tvojho kognitívneho výkonu. Unikátne energizujúce nootropikum Energy & Brain hacker svojím zložením poskytuje dlhotrvajúcu energiu, bez pocitu nervozity, úzkosti, či búšenia srdca. Obsahuje 7 účinných látok, ktoré pozitívne pôsobia na mentálny výkon. Jednou z hlavných zložiek je CDP – cholín (citikolin). Citikolín je prekurzorom neurotransmietera acetylcholínu. Vďaka molekule acetylcholínu dokážu bunky v našom mozgu medzi sebou lepšie komunikovať. Výsledkom je lepšie sústredenie, pamäť a rýchlejšie reakcie, či už v práci alebo škole. Navyše si náš mozog dokáže z CDP-cholínu nasyntetizovať latku fosfatidylcholín, ktorý je stavebnou súčasťou bunkovej membrány mozgu. Užívanie RAYZZER® pomáha bunkám v mozgu k ich rýchlejšej a lepšej regenerácii a obnove.

Rovnako ako výživa tvojho organizmu je dôležitá aj výživa tvojho mozgu. RAYZZER® je výbornou súčasťou vyváženej a kvalitnej stravy. Zakomponuj Energy & Brain hacker do svojho dňa ráno alebo skoro poobede a pocíť množstvo benefitov, ktoré ocení nielen tvoj mozog.

Objav MOMENT, kedy dominuješ!

Sleduj nás button

Zdroj

  1. Harvard T.H.Chan. Alcohol: Balancing Risks and Benefits. Apríl 2022. Link: https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/healthy-drinks/drinks-to-consume-in-moderation/alcohol-full-story/