CategoriesNezaradené

Energetické nápoje – prečo ti energy drinky škodia viac ako si myslíš

Energetické nápoje a ich riziká

Či už piješ energetické nápoje pravidelne alebo nie, pravdepodobne ich piješ preto, že pociťuješ počas dňa nedostatok energie. Áno, energeťáky ti pomôžu proti únave, vyčerpaniu a nedostatku energie. Avšak, poznáš skutočné zložky energetických nápojov, ktoré prostredníctvom nich prijímaš? Najväčšou výhodou energy drinkov je fakt, že obsahujú kofeín a tak dodávajú tvojmu telu energiu. Myslíš si, že jediný dopad „energeťákov“ na tvoje telo je to, že ti dodajú energiu?  

Energetické nápoje, tzv. „energeťáky“, ale obsahujú vysokú dávku cukru – priemerný 500 ml energetický nápoj (napr. Redbull, Hell, Monster, Tiger a pod.) obsahuje až 55 g cukru! POZOR, vedel si, že je viac ako celodenná odporúčaná dávka cukru? Nadmerné užívanie cukru môže viesť k poruchám spánku, dentálnym problémom, obezite a cukrovke. Navyše, energetické nápoje môžu byť veľmi návykové práve preto, že obsahujú vysoké dávky cukru.

Priemerný energetický nápoj obsahuje až 55 g cukru!
Cukor v energetických nápojoch

Energetické nápoje – nedostatok energie rieši v energetákoch cukor

Optimálna denná dávka cukru závisí od viacerých faktorov, ako napríklad celková telesná hmotnosť, fyzická aktivita, plánované celkové množstvo prijatých kalórií na deň a pod. Vo všeobecnosti sa odporúča vyhnúť sa pridanému rafinovanému cukru v potravinách (ako napríklad v energetických nápojoch, cukrovinkách, sladených nápojoch a podobne). Dlhodobá nadpriemerná konzumácia cukru môže spôsobiť viaceré zdravotné problémy a to z dôvodu, že dodáva organizmu prázdne kalórie bez akejkoľvek pridanej výživovej hodnoty.

Pridaný cukor v energeťákoch vs prirodzene sa vyskytujúci cukor v potrave

Je dôležité rozlišovať medzi pridaným cukrom (v potravinách) a cukrom, ktorý sa prirodzene nachádza v jedle (v ovocí, či zelenine). Takýto cukor obsahuje vodu, vlákninu a viacero mikro a makro živín. Preto prirodzene sa vyskytujúci cukor je v poriadku, avšak to isté neplatí pre pridaný cukor. Pridaný cukor je hlavnou zložkou sladených nápojov, energeťákov a cukroviniek. Najčastejším typom pridaného cukru je stolový cukor (sacharóza) alebo kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy. Pre tvoje zdravie je najlepšie, ak sa vyhneš potravinám, ktoré obsahujú takýto cukor.

Synergické spojenie prírodného kofeínu a l-teanínu.

Priemerný energetický nápoj obsahuje až 55 g cukru! To je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) viac ako celodenná odporúčaná dávka cukru! Dokonca podľa Americkej srdcovej organizácie (America heart association) maximálna denná dávka pridaného cukru je pre mužov 150 kalórií (38 g cukru) a pre ženy 100 kalórií (25 g cukru). A teda, ak vypiješ priemerný energetický nápoj, tak skonzumuješ 145 %, resp. 220 % odporúčaného denného príjmu pridaného cukru!

Nadmerné užívanie cukru má mnoho neblahých dopadov na tvoje telo. Z dlhodobého hľadiska môže spôsobiť obezitu, cukrovku, či srdcový infarkt.

Energeťáky cukor a cena
Mohlo by ťa zaujímať aj:

Pozor na energetické nápoje bez cukru

Takže už vieme, že nadpriemerná konzumácia pridaného cukru je z dlhodobého hľadiska zdraviu škodlivá. Je preto logické, že spotrebiteľ, ktorý sa chce stravovať zdravo, siahne po potravinách bez cukru. Ale pozor! Niektoré potraviny, ktoré sú označené ako „bez cukru“, „Zero“, „sugar free“ a pod.,  môžu obsahovať nebezpečné umelé sladidlá. Najčastejšie ich obsahujú sladené nápoje, či energeťáky bez pridaného cukru. Bohužiaľ, práve energetické nápoje bez cukru obsahujú ako alternatívu cukru práve tie umelé sladidlá, ktoré sú považované za zdraviu škodlivé, resp. ich dopad na organizmus je diskutabilný.

Mohlo by ťa zaujímať aj:
Energetické nápoje vs Energy & Brain hacker

Vymeň energeťák za Energy & Brain hacker

Trápi ťa únava? Potrebuješ dobiť energiu? Chceš niečo proti únave a vyčerpaniu, čo neobsahuje cukor a škodlivé umelé farbivá? Tak zbystri!

RAYZZER® je odborníkom na zlepšenie kognitívneho výkonu a podporu mentálneho zdravia. Vyvinuli sme energizujúce nootropikum, ktoré kladie dôraz na použitie tých najkvalitnejších surovín pre podporu stabilnej dávky energie, kognitívnych funkcií, psychiky a zdravia mozgu. Obsahuje 7 účinných látok, ktoré pozitívne pôsobia na mentálny a fyzický výkon.

Jednou z hlavných zložiek na podporu energie bez búšenia srdca je synergické spojenie Kofeínu a L-teanínu. Má pozitívny vplyv na mentálny výkon a psychiku človeka. Zlepšuje schopnosť sústrediť sa a pamätať si veci, zníži stres a pocit úzkosti. Zlepšuje náladu a paradoxne skvalitní spánok.

Ďalším významným prvkom je CDP-cholín (citikolín), ktorý je prekurzorom neurotransmitera acetylcholínu. Vďaka molekule acetylcholínu dokážu bunky v našom mozgu medzi sebou lepšie komunikovať. Výsledkom je lepšie sústredenie, pamäť a rýchlejšie reakcie, či už v práci alebo škole. Navyše si náš mozog dokáže z CDP-cholínu nasyntetizovať látku fosfatidylcholín, ktorý je stavebnou súčasťou bunkovej membrány mozgu.

Ďalšou účinnou zložkou je klinicky testovaný extrakt z Ashwagandhy KSM-66®, ktorý je právom považovaný za najlepší a najúčinnejší na svete. Zlepšuje kognitívne schopnosti a pamäť, zmierňuje stres a pocity úzkosti. Navyše preukázateľne zlepšuje regeneráciu a kvalitu spánku. Nenahraditeľnou súčasťou je najúčinnejší extrakt z koreňa Rhodioly rosei (3 % rozavínu, 1 % salidrozidu), ktorý je právom považovaný za najlepší adaptogén, ktorý zmierňuje únavu vyvolanú psychickou záťažou. Zlepšuje mentálnu a fyzickú výkonnosť a zlepšuje kognitívne schopnosti.

Kvalitná strava, pravidelný spánok a Energy & Brain hacker dokážu pozitívne ovplyvniť tvoju energiu, kognitívne schopnosti a zlepšiť tak pracovný a študijný výkon. Jedna cmúľacia tableta denne ráno alebo skoro poobede pozitívne ovplyvní tvoj pracovný výkon a zlepší tvoje kognitívne funkcie.

Objav MOMENT, kedy dominuješ s RAYZZER®!

Sleduj nás button