CategoriesAktívne látky Zdravie

Je xylitol zdravý? Komplexný pohľad na brezový cukor (xylitol – E967)

Je xylitol zdravý

Keď si najbližšie dáš do úst žuvačku „bez cukru“, pozri sa na jej zloženie. Je pravdepodobné, že obsahuje aj látku s názvom xylitol. Vďaka nemu pocítiš všetku tú chuť, no bez akéhokoľvek cukru, či kalórií! Je to ako zázrak. Ale ako to robia? Odpoveďou sú cukrové alkoholy. Sú to vyrobené náhrady cukru, ktoré dodávajú jedlám sladkú chuť cukru, ale bez kalórií. Z tohto dôvodu sa xylitol používa v mnohých žuvačkách bez cukru, cukríkoch, pečive a potravinách vhodných aj pre diabetikov. Nájdeš ho dokonca aj v zubnej paste, ústnej vode a iných typoch produktov na starostlivosť o ústnu dutinu. Čo vlastne ale xylitol je? A je jeho pravidelné užívanie zdraviu prospešné, alebo naopak si koleduješ o vznik vážnych zdravotných problémov? Viac sa dozvieš v tomto článku. [1,2]

Čo je xylitol?

Xylitol (alebo brezový cukor) je biely kryštalický prášok, ktorý možno použiť ako individuálnu náhradu cukru. Je to druh cukrového alkoholu, ktorý sa najčastejšie vyskytuje v cukríkoch a dezertoch označených ako „bez cukru“ alebo „bez kalórií“. Je to prirodzene sa vyskytujúci cukrový alkohol, ktorý sa tiež nachádza v mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Cukrové alkoholy sú zlúčeniny, ktoré majú podobnú chemickú štruktúru ako cukor. Chutia ako cukor, ale neovplyvňujú tvoje telo rovnakým spôsobom. Okrem toho, že sa nachádza v potravinách, často sa nachádza aj v produktoch na starostlivosť o zuby, ako sú zubná pasta a ústna voda. Je to preto, že okrem sladkej chuti môže xylitol tiež pomôcť predchádzať vzniku zubného kazu. Navyše, xylitol tvorí aj naše telo, avšak vo veľmi nízkych množstvách – oveľa nižších, ako sa používa pri výrobe potravín. [1,2]

Xylitol sa najčastejšie vyskytuje v cukríkoch a dezertoch označených ako „bez cukru“ alebo „bez kalórií“.

Ale xylitol je len jeden cukrový alkohol, ktorý potravinárske spoločnosti používajú v potravinách označených „bez cukru“. Medzi ďalšie patria: [2]

  • Sorbitol
  • Erytritol
  • Maltitol
  • Manitol
  • Izomalt
  • Lactitol

Ako sa xylitol vyrába?

Priemyselná výroba začína lignocelulózovou biomasou, z ktorej sa získava xylán. Suroviny tejto biomasy zahŕňajú brezové drevo a poľnohospodársky odpad zo spracovania kukurice, pšenice alebo ryže. Zmes sa hydrolyzuje kyselinou za vzniku xylózy. Xylóza sa čistí chromatografiou. Vyčistená xylóza sa katalyticky hydrogenuje na xylitol pomocou Raneyovho niklového katalyzátora. Premenou sa cukor (xylóza, aldehyd) mení na primárny alkohol, xylitol. [4]

produkty s obsahom xylitolu

Potraviny s obsahom xylitolu

Najčastejšie sa používa ako prísada do žuvačiek, cukroviniek, arašidových masiel, zmrzlín, čokolád, marmelád, rôznych pastiliek, ako plnidlo do nízkokalorických potravín alebo ako stolové sladidlo. Ďalej má využitie aj v kozmetike a v produktoch na starostlivosť o telo akými sú napríklad zubné pasty, ústne vody a pod. [2]

Vybrané potraviny s obsahom brezového cukru:

  • Žuvačky – Wrigley’s Orbit Spearmint žuvačka bez cukru s mätovou príchuťou
  • Cukríky – Mentos Pure Fresh Mint
Xylitol sa prirodzene vyskytuje aj vo vybranom ovocí, či zelenine.

Prirodzene sa vyskytuje aj vo vybranom ovocí, či zelenine. Nižšie uvádzame obsah xylitolu v miligramoch (mg) na 100 gramov (g) sušeného ovocia/zeleniny: [3]

  • Žlté slivky – 935 mg na 100 g sušeného ovocia
  • Jahody – 362 mg
  • Karfiol – 300 mg
  • Maliny – 268 mg
  • Baklažán – 180 mg
  • Špenát – 107 mg
  • Hlávkový šalát – 97 mg
  • Tekvica – 97 mg
  • Kaleráb – 94 mg
  • Cibuľa – 89 mg
xylitol - potraviny (ovocie a zelenina)

Xylitol a jeho pozitívne účinky

Nadmerné užívanie cukru je spojené s množstvom vážnych zdravotných problémov, vrátane cukrovky, srdcových chorôb, obezity a zubného kazu. Preto sú sladidlá bez cukru, akým je xylitol, presvedčivou alternatívou. [1]

xylitol nespôsobuje obezitu

Xylitol má nižší obsah kalórií a sacharidov ako cukor

Aj z toho dôvodu je vynikajúcou alternatívou cukru pre ľudí, ktorí si potrebujú strážiť váhu, či hladinu cukru v krvi. Brezový cukor obsahuje asi 2,4 kalórií na gram (v porovnaní so 4 kalóriami na gram bežného cukru). Vďaka tomu je dobrou voľbou pre tých, ktorí chcú obmedziť príjem jednoduchých sacharidov, ako sú ľudia s cukrovkou alebo súvisiacimi metabolickými problémami. [1]

Xylitol má nízky glykemický index (GI) a nespôsobuje skokový nárast cukru v krvi

Jedným z negatívnych účinkov pridaného rafinovaného cukru alebo kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy, je to, že zvyšuje hladinu cukru v krvi a inzulín. Vzhľadom na vysoký obsah fruktózy môže pri nadmernej konzumácii viesť aj k inzulínovej rezistencii a mnohým metabolickým problémom. Xylitol však obsahuje nulovú fruktózu a má zanedbateľné účinky na hladinu cukru v krvi a inzulín. Preto sa na xylitol nevzťahuje žiadny zo škodlivých účinkov cukru. Glykemický index (GI) brezového cukru – miera toho, ako rýchlo potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi – je iba 7, zatiaľ čo rafinovaný biely cukor má GI cca 60. Môže sa tiež považovať za sladidlo vhodné na chudnutie, pretože obsahuje o 40 % menej kalórií ako cukor. Pre ľudí s cukrovkou, obezitou alebo inými metabolickými problémami je xylitol výbornou alternatívou cukru. [1,5]

xylitol a umelé sladidlá a ich sladivosť

Xylitol je dobrý pre zdravie zubov

Brezový cukor môže pomôcť predchádzať zubnému kazu znížením hladiny zlých baktérií v ústach. Podľa prehľadu publikovaného v Journal of International Society of Preventive & Community Dentistry konzumácia 5 až 10 gramov produktov obsahujúcich xylitol denne (ako sú pastilky, cukríky, žuvačky, zubná pasta alebo ústna voda) výrazne zabránila vzniku zubného kazu v porovnaní s výrobkami, ktoré neobsahujú xylitol. Preto mnoho zubárov odporúča používať žuvačky sladené xylitolom.

Takisto štúdia PMC9022379 zistila, že xylitol podporuje zdravie zubov a pomáha predchádzať zubnému kazu. Jedným z hlavných rizikových faktorov vzniku zubného kazu je ústna baktéria nazývaná Streptococcus mutans. To je baktéria, ktorá je najviac zodpovedná za zubný povlak. Hoci je určitý povlak na zuboch normálny, nadbytočný povlak povzbudzuje imunitný systém, aby napadol baktérie v zuboch. To môže viesť k zápalovým ochoreniam ďasien, ako je zápal ďasien. Tieto orálne baktérie sa živia glukózou z potravy, ale nedokážu využiť xylitol. Preto nahradenie cukru xylitolom znižuje dostupnú potravu pre škodlivé baktérie. Aj keď tieto baktérie nemôžu používať xylitol ako potravu, stále ho prijímajú. Avšak po absorpcii xylitolu nie sú schopné prijímať glukózu, čo znamená, že ich cesta výroby energie je upchatá a nakoniec umierajú. Inými slovami, keď žuješ žuvačku s xylitolom alebo ho používaš ako sladidlo, škodlivé baktérie v tvojich ústach zomrú od hladu.

xylitol a zdravie zubov

V jednej štúdii žuvačky sladené brezovým cukrom znížili hladiny zlých baktérií o 27 až 75 %, zatiaľ čo hladiny zdraviu prospešných baktérií zostali bezo zmeny.

Ďalšia štúdia PMC5320817 na ľuďoch dokazuje, že xylitol, či už nahradením cukru alebo jeho pridaním do tvojej stravy, môže znížiť tvorbu zubného kazu. Pretože zápal je základom mnohých chronických ochorení, zníženie zubného povlaku a zápalu ďasien môže byť prospešné aj pre zvyšok tvojho tela. [1,5,6,7]

Mohlo by ťa zaujímať aj:

Xylitol minimalizuje ušné a kvasinkové infekcie

Ústa, nos a uši sú navzájom prepojené. Preto baktérie, ktoré žijú v ústach, môžu spôsobiť infekcie uší, čo je bežný problém u detí. Ukázalo sa, že xylitol môže vyhladovať niektoré z týchto baktérií rovnakým spôsobom, ako vyhladuje baktérie produkujúce plaky v ústach. Tiež bojuje proti kvasinke Candida albicans, ktorá môže viesť k infekciám. A to tak, že znižuje schopnosť kvasiniek priľnúť na povrchy, čím pomáha predchádzať infekcii. Avšak výskumy o jeho účinnosti pri infekciách uší sú stále zmiešané. [5]

Nežiaduce účinky

Väčšina ľudí môže pridať xylitol do svojho jedálnička bez toho, aby pociťovali akékoľvek vedľajšie účinky.

Cukor môžeš nahradiť xylitolom v pomere 1:1.

Problémy s trávením u ľudí so syndrómom dráždivého čreva

Niektorí však môžu mať problémy s trávením, ako je nadúvanie a hnačka, v prípade, ak ich konzumujú príliš rýchlo a vo väčšom množstve. Je to preto, že cukrové alkoholy môžu vtiahnuť vodu do čreva alebo ich môžu fermentovať črevné baktérie. To môže viesť k plynatosti, nadúvaniu a hnačke. Zdá sa však, že telo sa veľmi dobre prispôsobuje xylitolu. Ak budeš príjem zvyšovať pomaly a dáš svojmu telu čas na prispôsobenie, pravdepodobne nezaznamenáš žiadne negatívne účinky. Dlhodobá konzumácia xylitolu sa javí ako bezpečná. Ľudia používajú cukrové alkoholy na sladenie kávy, čaju a rôznych receptov. Cukor môžeš nahradiť xylitolom v pomere 1:1. Ak máš syndróm dráždivého čreva, buď opatrný s cukrovými alkoholmi a zváž, či sa im úplne nevyhnúť. [1,5]

xylitol vs cukor

Môže zvýšiť riziko srdcového infarktu

Nová štúdia z roku 2024 zistila, že podobne ako erytritol, vysoké hladiny xylitolu môžu potenciálne zvýšiť zrážanlivosť krvi a zvýšiť riziko srdcového infarktu alebo mŕtvice.

Je to preto, že konzumácia potravín a nápojov sladených xylitolom môže spôsobiť, že krvné doštičky v krvi sa budú viac zrážať. V štúdii, dostali zdraví dobrovoľníci nápoj osladený 30 gramami xylitolu. To je podobné množstvu, ktoré sa nachádza v jednom kopčeku keto-zmrzliny alebo niekoľkých sušienok predávaných pre ľudí s cukrovkou. U každého študovaného dobrovoľníka boli krvné doštičky výrazne náchylnejšie na zrážanie po konzumácii xylitolu. A to je veľmi dôležité zistenie, pretože zvýšená zrážanlivosť môže zastaviť prietok krvi. Výsledkom zastaveného prietoku krvi môže byť infarkt, mŕtvica, či iné život ohrozujúce kardiovaskulárne príhody.

V tejto štúdii skúmali vzorky krvi od 3 000 ľudí a snažili sa identifikovať látky v krvi, ktoré boli zvýšené u ľudí, ktorí mali vážne srdcové príhody. Xylitol bol na vrchole zoznamu. Ale len preto, že xylitol bol v ich krvi, nemusí nutne znamenať, že xylitol spôsobuje infarkty. Dodatočné výskumné štúdie potvrdili, že zvýšenie hladín xylitolu zvyšuje citlivosť krvných doštičiek a zrážanlivosť. V štúdii mali zdravých dobrovoľníkov, ktorí vypili xylitolom sladený nápoj, a skúmali ich krv pred požitím nápoja a po ňom. Počas nasledujúcich štyroch až šiestich hodín zostali hladiny xylitolu dostatočne zvýšené na to, aby zvýšili odozvu krvných doštičiek a riziko zrážanlivosti u každého skúmaného človeka. Funkcia krvných doštičiek sa do nasledujúceho dňa vrátila na normálnu úroveň. Ale pre ľudí, ktorí pravidelne jedia potraviny obsahujúce xylitol, by riziko pretrvávalo. Nie je ťažké si predstaviť, že by niekto s cukrovkou mohol jesť produkty obsahujúce xylitol každý deň, počas dňa. Takže toto riziko by zostalo, ak by pokračoval v požívaní xylitolu. Práve ľudia s cukrovkou, ktorí sú najviac ohrození príhodami zrážania krvi, ako je srdcový infarkt a mŕtvica, sú tí istí ľudia, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou konzumujú xylitol vo vysokých hladinách a ďalej zvyšujú toto riziko bez toho, aby o tom vedeli. Na potvrdenie alebo vyvrátenie tohto záveru je ale potrebný ďalší výskum. [1,2,5,8]

Xylitol je pre psov vysoko toxický.

Vysoko toxický pre psov

Xylitol je pre psov vysoko toxický. Spôsobuje im nebezpečne nízku hladinu cukru v krvi, zlyhanie pečene a dokonca až smrť. Postihnutému psovi stačí len 0,1 gramu xylitolu na kg telesnej hmotnosti, takže čivava s hmotnosťou 3 kg ochorie z toho, že zje len 0,3 gramu. To je menej ako množstvo obsiahnuté v jednom kúsku žuvačky. Preto uchovávaj výrobky bez cukru mimo dosahu tvojho psa a vždy skontroluj štítok so zložením na zmrzline, či nejakej sladkosti predtým, ako ich ponúkneš svojmu psíkovi. [1,5]

Záver

Zatiaľ čo niektoré sladidlá môžu spôsobiť zdravotné riziká, štúdie ukazujú, že xylitol má skutočné zdravotné prínosy, hoci je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či má skutočne nepriaznivé účinky na kardiovaskulárny systém. Avšak, je dokázané, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi ani inzulín, zabíja baktérie produkujúce plaky v ústach a vyživuje priateľské mikróby v tráviacom systéme.

Energy & Brain hacker

Energy & Brain hacker neobsahuje cukor a je vhodný aj pre diabetikov. Ako náhradu cukru, je v ňom obsiahnutá nízka dávka xylitolu (nakoľko jedna tableta má hmotnosť len 1,5 gramu). Z toho dôvodu je vo forme cmúľacej tablety, a tak ti dokonca aj zlepšuje zdravie zubov a ústnej dutiny. Jeho pravidelné a dlhodobé užívanie je spojené s množstvom benefitov, ako napríklad zdravá dávka energie, lepšia pamäť a sústredenie, a tak podceňované mentálne zdravie. Energizujúce nootorpikum Energy & Brain hacker obsahuje 7 aktívnych účinných látok, ktoré spoločne pôsobia synergicky.

Účinok nie je spojený s nepríjemným búšením srdca, nervozitou alebo nesústredením. Jednou z kľúčových ingrediencií je L-teanín. L-teanín je aminokyselina, ktorá podporuje relaxáciu a redukuje stres, avšak bez toho, aby spôsobovala ospalosť. Takisto znižuje krvný tlak čím pôsobí proti nežiaducim účinkom kofeínu.

Ďalšou významnou látkou v Energy & Brain hacker je CDP-cholín, resp. citikolín. Citikolín je prekurzorom neurotransmitera acetylcholínu. Vďaka molekule acetylcholínu dokážu bunky v našom mozgu medzi sebou lepšie komunikovať. Výsledkom je lepšie sústredenie, pamäť a rýchlejšie reakcie, či už v práci alebo škole. Navyše si náš mozog dokáže z CDP-cholínu nasyntetizovať latku fosfatidylcholín, ktorý je stavebnou súčasťou bunkovej membrány mozgu. Užívanie RAYZZER® pomáha bunkám v mozgu k ich rýchlejšej a lepšej regenerácii a obnove.

Pre zlepšenie kvality mentálneho zdravia obsahuje RAYZZER® klinicky testovanú Ashwagandu KSM-66® a unikátny extrakt z koreňa Rhodioly rosei (3 % rozavínu, 1 % salidrozidu). Ide o takzvané adaptogény, ktoré sa po tisícročia využívajú v ajurvéde.

Vyrieš všetky svoje každodenné pracovné nástrahy, posuň svoj mentálny výkon na novú úroveň. Ži zdravo a vyskúšaj RAYZZER® ešte dnes!

Objav MOMENT, kedy dominuješ s RAYZZER®!

Sleduj nás button

Zdroje

  1. Harvard Health Publishing. Xylitol: What to know about this popular sugar substitute. Lindsay Warner. 4.9.2024. Link: https://www.health.harvard.edu/nutrition/xylitol-what-to-know-about-this-popular-sugar-substitute
  2. Cleveland Clinic. Eating Foods With Xylitol Can Be a Risk to Your Heart. 7.6.2024. Link: https://health.clevelandclinic.org/dangers-of-xylitol
  3. Jaffe. 1978. Link: https://www.researchgate.net/figure/ylitol-in-fruits-and-vegetables-Jaffe-1978_tbl2_263014332
  4. Semantic Scholar. Xylitol: A Review on Bioproduction, Application, Health Benefits, and Related Safety Issues. S. Ur-Rehman, Z. Mushtaq, T. Zahoor, A. Jamil, M. Murtaza. 1.4.2015. Link: https://www.semanticscholar.org/paper/Xylitol%3A-A-Review-on-Bioproduction%2C-Application%2C-Ur-Rehman-Mushtaq/50e0ccb61f8dd6204e0c317a66fa5d7456768151
  5. Xylitol: Everything You Need to Know. Kris Gunnars, BSc. 17.7.2024- Link: https://www.healthline.com/nutrition/xylitol-101#low-glycemic-index
  6. PubMed Central. Meta-analysis on the Effectiveness of Xylitol in Caries Prevention. Jehan ALHumaid a Mohamed Bamashmous. 8.4.2022. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9022379/
  7. National Library of Medicine. Xylitol in preventing dental caries: A systematic review and meta-analyses. Chandrashekar Janakiram, C. V. Deepan Kumar, a Joe Joseph. Jún 2017. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5320817/
  8. National Institute of Health. Xylitol may affect cardiovascular health. Brian Doctrow, Ph.D.. 25.6.2024. Link: https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/xylitol-may-affect-cardiovascular-health