CategoriesAktívne látky Zdravie

Aspartám škodlivosť (E951) – jed alebo neškodné umelé sladidlo?

Aspartám umelé sladidlo

Aspartám je nízkokalorické umelé sladidlo 200-krát sladšie ako cukor. V Európskej únii je povolenou potravinárskou prídavnou látkou určenou na sladenie potravín a nápojov. Prítomnosť aspartámu v potravinách musí byť na etiketách uvedená buď slovom, alebo označením E 951. Aspartám sa skúma už desaťročia a aktuálne existuje viac ako 1 000 publikácií, vrátane článkov v časopisoch súvisiacich s aspartámom od roku 2000. Je jeho užívanie bezpečné alebo je to hra s ohňom? [1,2,5]

Aspartám je možno karcinogénny

Správa z roku 2023 od Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC), čo je pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre výskum rakoviny, vyhodnotila umelé sladidlo aspartám ako „možno karcinogénne“, avšak výskum vedúci k tomuto záveru je nejasný, a preto je konzumácia aspartámu naďalej povolená. [10]

Rozhodnutie IARC môže mať obrovský vplyv. V roku 2015 jej výbor dospel k záveru, že glyfosát je „pravdepodobne karcinogénny“. O niekoľko rokov neskôr, aj keď iné orgány, ako napríklad Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), proti tomu namietali, spoločnosti stále pociťovali dôsledky tohto rozhodnutia. Nemecký Bayer, výrobca hnojiva s obsahom glyfosfátu, v roku 2021 prehral už tretie odvolanie proti verdiktom amerického súdu, ktorý priznal odškodné zákazníkom, ktorí ho obviňovali zo vzniku rakoviny z používania jeho prípravkov na hubenie buriny na báze glyfosátu. Rozhodnutia IARC tiež v minulosti čelili kritike za to, že vyvolali zbytočný poplach kvôli látkam alebo situáciám, ktorým je ťažké sa vyhnúť. [10]

IARC vyhodnotila umelé sladidlo aspartám ako „možno karcinogénne“.

IARC má štyri rôzne stupne klasifikácie. Úrovne sú založené skôr na sile dôkazov než na nebezpečnosti látky. [10]

  1. Karcinogénny – zahŕňa látky ako napríklad azbest, pričom všetky majú presvedčivé dôkazy, že spôsobujú rakovinu.
  2. Pravdepodobne karcinogénny – patrí tu napríklad práca cez noc a konzumácia červeného mäsa, čo znamená, že existujú obmedzené dôkazy, že tieto látky alebo situácie môžu spôsobiť rakovinu u ľudí, a buď sú potrebné lepšie dôkazy dokazujúce, že spôsobujú rakovinu u zvierat, alebo sú potrebné ďalšie silné dôkazy dokazujúce, že majú rakovinové vlastnosti u ľudí.
  3. Možno karcinogénny – patria tu napríklad rádiofrekvenčné elektromagnetické polia spojené s používaním mobilných telefónov. Rovnako tu zaradili aj aspartám, čo znamená, že existujú buď obmedzené dôkazy o tom, že môžu spôsobiť rakovinu u ľudí, dostatočné dôkazy, že spôsobujú rakovinu u zvierat alebo silné dôkazy o vlastnostiach.
  4. Neklasifikovateľný – znamená, že nie je dostatok dôkazov.

Uvedenie aspartámu ako možného karcinogénu má motivovať k ďalšiemu výskumu, uviedli zdroje blízke IARC, čo pomôže agentúram, spotrebiteľom a výrobcom vyvodiť pevnejšie závery. Pravdepodobne to však opäť podnieti diskusiu o úlohe IARC, ako aj o bezpečnosti sladidiel vo všeobecnosti. WHO tiež zverejnila usmernenie, ktoré odporúča spotrebiteľom, aby nepoužívali sladidlá bez cukru na kontrolu hmotnosti. Táto smernica tiež vyvolala rozruch v potravinárskom priemysle, ktorý naopak tvrdí, že umelé sladidlá môžu byť užitočné pre spotrebiteľov, ktorí chcú znížiť množstvo cukru vo svojej strave. [9,10]

Ľudia by mali úplne znížiť sladkosť stravy a to už v ranom veku, aby si zlepšili svoje zdravie.

Toto odporúčanie WHO je založené na dostupných dôkazoch, ktoré naznačujú, že ich užívanie neprináša žiadny dlhodobý prínos pri znižovaní telesného tuku u dospelých alebo detí. Výsledky tiež naznačujú, že pri dlhodobom používaní môžu existovať potenciálne nežiaduce účinky, ako je zvýšené riziko diabetu 2. typu, kardiovaskulárnych ochorení a úmrtnosť u dospelých. Preto ľudia musia zvážiť iné spôsoby, ako znížiť príjem cukrov. A to napríklad konzumáciou potravín s prirodzene sa vyskytujúcimi cukrami, ako je ovocie, alebo nesladené jedlá a nápoje. Branca, riaditeľ WHO pre výživu a bezpečnosť potravín hovorí, že umelé sladidlá nie sú základnými diétnymi faktormi a nemajú žiadnu nutričnú hodnotu. Ľudia by mali úplne znížiť sladkosť stravy, a to už v ranom veku, aby si zlepšili svoje zdravie. [9]

Odporúčanie sa vzťahuje na všetkých ľudí okrem jedincov s existujúcim diabetom a zahŕňa všetky syntetické a prirodzene sa vyskytujúce alebo modifikované ​​sladidlá, ktoré nie sú klasifikované ako cukry nachádzajúce sa vo vyrábaných potravinách a nápojoch alebo sa predávajú samostatne na pridávanie do potravín a nápojov spotrebiteľmi. Najčastejšie medzi ne patrí acesulfám K, aspartám, advantám, cyklamáty, neotam, sacharín, sukralóza, stévia a deriváty stévie. Odporúčanie sa nevzťahuje na výrobky osobnej starostlivosti a hygieny s obsahom umelých sladidiel, ako sú zubné pasty, pleťové krémy a lieky, ani na nízkokalorické cukry a cukrové alkoholy (polyoly), čo sú cukry alebo deriváty cukru s obsahom kalórií. [9]

Mohlo by ťa zaujímať aj:

Čo obsahuje aspartám

Zložky aspartámu zahŕňajú kyselinu asparágovú a fenylalanín. Obidve sú prirodzene sa vyskytujúce aminokyseliny – známe aj ako „stavebné kamene“ bielkovín. Kyselina asparágová je produkovaná prirodzene v ľudskom tele a fenylalanín je esenciálna aminokyselina, ktorú získavame z potravy. [8]

Aspartám a intolerancia

Aspartám škodlivosť

Úrad pre potraviny a liečivá v USA (FDA) prvýkrát schválil aspartám ako sladidlo v roku 1974, na použitie v sóde ho schválil v roku 1983 a na všeobecné použitie v roku 1996. [4]

Aspartám sa skúma už desaťročia a aktuálne existuje viac ako 1 000 publikácií, vrátane článkov v časopisoch súvisiacich s aspartámom od roku 2000.

Konzumácia aspartámu nie je úplne bez rizika, ale tieto riziká je potrebné zvážiť v porovnaní s inými, ktoré vyplývajú z konzumácie cukru. Napríklad konzumácia potravín s náhradami cukru môže krátkodobo pomôcť zvládnuť problém s obezitou. Aspartám je asi 200-krát sladší ako cukor, preto sa ho v potravinách a nápojoch používa oveľa menšie množstvo na dosiahnutie sladkej chuti. Výsledkom je, že v potravinách tak prispieva menším počtom kalórií a navyše nezvýši hladinu cukru. [5]

Aspartám sa skúma už desaťročia a aktuálne existuje viac ako 1 000 publikácií.

Potraviny a nápoje s aspartámom nemusia byť najideálnejšou voľbou, a ak ľudia jedia viac spracovaných potravín, môže to negovať akýkoľvek prínos „nízkokalorických“ potravín. Okrem toho by mala byť jeho konzumácia obmedzená u ľudí trpiacich vzácnou genetickou poruchou nazývanou fenylketonúria, ktorá ovplyvňuje, ako telo trávi fenylalanín, jednu z 2 aminokyselín prítomných v aspartáme. Vo všeobecnosti zostáva udržiavanie zdravého stravovania prvoradé a ľudia by mali dodržiavať prijateľný denný príjem aspartámu. JECFA opätovne potvrdila prijateľný denný príjem 0 – 40 mg/kg telesnej hmotnosti, čo znamená, že osoba s hmotnosťou približne 70 kg by musela vypiť 9 až 14 plechoviek sódy denne, aby prekročila prijateľný denný príjem. [5]

Porovnanie jednotlivých umelých sladidiel

Intenzita sladkosti náhrad cukru hrá dôležitú úlohu pri ich použití v potravinách a nápojoch. Tie, ktoré sú sladšie ako stolový cukor, sa používajú v potravinách len vo veľmi malej miere, čo má za následok menej kalórií v týchto produktoch. Niektoré umelé sladidlá sú stovky alebo dokonca tisíckrát sladšie ako cukor: [5]

Umelé sladidlá sladivosť a aspartám

Tieto sladidlá sú súčasťou rôznych potravín a nápojov, kde je dôležitá chuť, ako sú žuvačky a zubné pasty. Diétne nealkoholické nápoje a potraviny označené ako „bez cukru“ často obsahujú náhrady cukru. Údaje z CAS Content Collection ukazujú, že cukrové alkoholy, aspartám, stévia a Acesulfám-K sú najčastejšie používané sladidlá. [5]

Umelé sladidlá a ich výskyt v potravinách

Aspartám účinky

Účinky na telesnú hmotnosť

Aspartám obsahuje 4 kalórie na gram, čo je podobné množstvo ako cukor, ale aspartám je asi 200-krát sladší ako cukor. To znamená, že na osladenie jedál a nápojov je potrebné len malé množstvo aspartámu. Z tohto dôvodu ho ľudia často používajú pri redukčných diétach. V prehľade štúdií z roku 2017 sa však nenašli žiadne dôkazy o tom, že by nízkokalorické sladidlá aspartám, sukralóza a stévia boli účinné pri regulácii hmotnosti. Štúdie v prehľade sledovali účastníkov počas niekoľkých rokov. Vedci zistili súvislosť medzi zvýšenou telesnou hmotnosťou a obvodom pása a pravidelným príjmom týchto sladidiel. Účastníci niektorých štúdií v prehľade preukázali zvýšenú telesnú hmotnosť. V prehľade z roku 2017 sa tiež našli dôkazy, ktoré naznačujú, že tí, ktorí pravidelne konzumujú sladidlá, môžu byť vystavení väčšiemu riziku vzniku srdcových chorôb, cukrovky a mŕtvice. [7]

Účinky na chuť do jedla

Niektoré výskumy naznačujú, že aspartám môže ovplyvniť telesnú hmotnosť zvýšením chuti do jedla, čo môže viesť k väčšej konzumácii potravy. Napríklad štúdia na zvieratách z roku 2015 zistila, že aspartám zvyšuje chuť do jedla u potkanov. Sladidlá môžu zvýšiť chuť do jedla tým, že narušia signalizačný proces, ktorý sa zvyčajne vyskytuje, keď človek konzumuje potraviny s väčším množstvom kalórií. Umelé sladidlá, ako je aspartám, poskytujú sladkosť bez toho, aby dodávali telu energiu a tento účinok na telo môže stimulovať chuť do jedla. Sladké chute zvyčajne signalizujú telu, že jedlo vstupuje do čreva. Telo potom očakáva, že dostane kalórie a signály, keď by sa jedlo malo zastaviť, tým, že sa človek bude cítiť plný alebo nasýtený. Človek pociťuje rovnakú chuť na sladké, keď konzumuje sladidlá, ale telo prijíma menej kalórií, ako by inak očakávalo. Ak sa to deje pravidelne, telo sa podľa tejto teórie odnaučí súvislosť medzi chuťou na sladké a kalóriami. Tento obrat znamená, že vysokokalorické jedlá už nebudú vyvolávať pocity plnosti. To môže viesť k prejedaniu. Niektoré aminokyseliny v aspartáme, ako je fenylalanín, môžu mať tiež vplyv na chuť do jedla. Iný výskum však tieto zistenia nepodporuje. Štúdia z roku 2018 skúmala príjem aspartámu u 100 štíhlych dospelých s BMI medzi 18 a 25, ktorí boli vo veku od 18 do 60 rokov. Vedci zistili, že príjem aspartámu v priebehu 12 týždňov nemal žiadne negatívne účinky na chuť do jedla, telesnú hmotnosť alebo riadenie hladiny cukru v krvi. Ďalší výskum na ľudských účastníkoch by mohol viesť k lepšiemu pochopeniu prepojenia medzi konzumáciou aspartámu a kontrolou chuti do jedla. [7]

Účinky na metabolizmus

Štúdia z roku 2015 zistila, že vysoké hladiny aspartámu môžu spôsobiť ďalšie zmeny v tele, ako sú zmeny v markeroch oxidačného stresu, a môžu viesť k cukrovke 2. typu u potkanov. Neskoršia štúdia z roku 2016 ďalej diskutovala o spojitosti medzi nízkokalorickými sladidlami a metabolickými ochoreniami. Naznačuje, že pravidelný, dlhodobý príjem sladidiel môže narušiť rovnováhu a rozmanitosť baktérií žijúcich v črevách. Štúdie na zvieratách ukazujú, že tento typ narušenia môže viesť k intolerancii glukózy, ktorá je známym rizikovým faktorom pre diabetes 2. typu. Ďalšia štúdia z roku 2016 skúmala účinky určitých cukrov a sladidiel na glukózovú toleranciu ľudí. Vedci našli súvislosť medzi užívaním aspartámu a väčšou neznášanlivosťou glukózy u ľudí s obezitou. Žiadny z cukrov a sladidiel v štúdii však nemal negatívny vplyv na ľudí so zdravou hmotnosťou. Tieto štúdie naznačujú, že pravidelný príjem aspartámu by mohol zvýšiť riziko intolerancie glukózy, najmä u ľudí, ktorí už môžu mať nadváhu. [7]

Aspartám v potravinách

Aspartám kde sa nachádza

Aspartám sa nachádza vo viac ako 5 000 potravinách a nápojoch. V roku 1974 FDA schválila jeho použitie ako stolového sladidla a prísady do cukríkov, cereálií, instantnej kávy, mliečnych výrobkov a iných výrobkov. Bežné potraviny a nápoje s aspartámom zahŕňajú: [6]

  • Nápoje – napríklad diétna Cola, Coca Cola Zero, Fanta Zero, Sprite Zero a pod.
  • Žuvačka bez cukru – vrátane žuvačky Wrigley’s a Mentos
  • Produkty na báze želatíny vrátane želatíny bez cukru
  • Sirupy vrátane sirupu bez cukru

Energy & Brain hacker

Na trhu existuje množstvo potravín, nápojov a výživových doplnkov. Dôležité je zamerať sa na kvalitu použitých surovín. Mnoho pracujúcich, či študentov dnes trpí nedostatkom energie, nesústredenosťou a stresom. Aj z toho dôvodu sme vyvinuli Energy & Brain hacker.

Energy & Brain hacker dodáva energiu s postupným uvoľňovaním, zlepšuje pamäť a sústredenie, a celkovú regeneráciu organizmu. Energizujúce nootorpikum Energy & Brain hacker obsahuje 7 aktívnych účinných látok, ktoré spoločne pôsobia synergicky.

Účinok nie je spojený s nepríjemným búšením srdca, nervozitou alebo nesústredením. Jednou z kľúčových ingrediencií je L-teanín. L-teanín je aminokyselina, ktorá podporuje relaxáciu a redukuje stres, avšak bez toho, aby spôsobovala ospalosť. Takisto  znižuje krvný tlak čím pôsobí proti nežiaducim účinkom kofeínu.

Ďalšou významnou látkou v Energy & Brain hacker je CDP-cholín, resp. citikolín. Citikolín je prekurzorom neurotransmitera acetylcholínu. Vďaka molekule acetylcholínu dokážu bunky v našom mozgu medzi sebou lepšie komunikovať. Výsledkom je lepšie sústredenie, pamäť a rýchlejšie reakcie, či už v práci alebo škole. Navyše si náš mozog dokáže z CDP-cholínu nasyntetizovať latku fosfatidylcholín, ktorý je stavebnou súčasťou bunkovej membrány mozgu. Užívanie RAYZZER® pomáha bunkám v mozgu k ich rýchlejšej a lepšej regenerácii a obnove.

Pre zlepšenie kvality mentálneho zdravia obsahuje RAYZZER® klinicky testovanú Ashwagandu KSM-66® a unikátny extrakt z koreňa Rhodioly rosei (3 % rozavínu, 1 % salidrozidu). Ide o takzvané adaptogény, ktoré sa po tisícročia využívajú v ajurvéde.

Vyrieš všetky svoje každodenné pracovné nástrahy, posuň svoj mentálny výkon na novú úroveň. Ži zdravo a vyskúšaj RAYZZER® ešte dnes!

Objav MOMENT, kedy dominuješ s RAYZZER®!

Sleduj nás button

Zdroje

  1. Úrad verejného zdravotníctva SR. Aspartám. Link: https://www.uvzsr.sk/web/uvz/aspartam
  2. European food safety authority. Aspartame. 28.06.2023. Link: https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame
  3. Harvard T.H. Chan. Aspartame’s cancer risk unclear. 24.07.2023. Link: https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/aspartame-cancer-risk-unclear/
  4. The Guardian. Is aspartame bad for you? What we know about the sweetener’s health risks. Jessica Fu. 12.06.2024. Link: https://www.theguardian.com/us-news/article/2024/jun/12/aspartame-health-effects-risks
  5. American Chemical Society. Is aspartame safe? The landscape of artificial sweeteners and sugar substitutes. Krittika Ralhan. 08.03.2024. Link: https://www.cas.org/resources/cas-insights/aspartame-safe-landscape-artificial-sweeteners-and-sugar
  6. NBC news. Which foods contain aspartame? The artificial sweetener is now considered a ‘possible carcinogen’. Maia Pandey. 14.07.2023. Link: https://www.nbcnews.com/health/cancer/foods-contain-aspartame-artificial-sweetener-possible-carcinogen-rcna93913
  7. Medical News Today. Is aspartame safe, and what are its side effects and health risks? Beth Sissons. 22.12.2023. Link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322266#side-effects
  8. The Truth About Aspartame Side Effects. Dylan Bailey. 09.02.2023. Link:  https://www.healthline.com/health/aspartame-side-effects#side-effects
  9. World Health Organization (WHO). WHO advises not to use non-sugar sweeteners for weight control in newly released guideline. Jin Ni. 15.05.2023. Link: https://www.who.int/news/item/15-05-2023-who-advises-not-to-use-non-sugar-sweeteners-for-weight-control-in-newly-released-guideline
  10. Exclusive: WHO’s cancer research agency to say aspartame sweetener a possible carcinogen. Jennifer Rigby a Richa Naidu. 13.07.2023. Link: https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/whos-cancer-research-agency-say-aspartame-sweetener-possible-carcinogen-sources-2023-06-29/