CategoriesAktívne látky Zdravie

Sukralóza (E955) – užívaš ju a ani o tom nevieš. Vieš, čo ti hrozí?

Sukralóza je bezpečná?

Vieme, že v rámci zdravého životného štýlu, je dôležité obmedziť množstvo cukru a sladkostí, ktoré jeme. Ale čo umelé sladidlá? Tieto nízkokalorické náhrady cukru by sa mohli zdať ako ideálne riešenie. Je však sukralóza zdravou náhradou cukru? V tomto článku zistíš, či má toto obľúbené umelé sladidlo aj svoju temnú stránku. [1,4]

Čo je sukralóza?       

Dnes je na našom trhu k dispozícii veľké množstvo umelých sladidiel, z ktorých sa všetky snažia napodobniť sladkú chuť cukru (sacharózy), a to ideálne bez kalórií. Sukralóza je jedinečná medzi umelými sladidlami, pretože je vyrobená zo skutočného cukru. Chemický proces upravuje jej chemickú štruktúru, vďaka čomu je 600-krát sladšia ako cukor, a v podstate bez kalórií. Zástancovia sukralózy ju majú radi preto, že nemá horkú pachuť v ústach, ako niektoré iné náhrady cukru. To je možno dôvod, prečo je také ťažké sa jej vyhnúť, pretože je takmer vo všetkom, od žuvačky a sódy bez cukru až po zmrzlinu a jogurt. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv preskúmal viac ako 110 bezpečnostných štúdií predtým, ako ju v roku 1998 schválil ako sladidlo. Odvtedy však ďalší výskum vyvolal otázky ohľadom jej bezpečnosti. Aj keď sa vo všeobecnosti považuje za bezpečné, existujú určité dôvody na opatrnosť. [4]

Sukralóza je 600-krát sladšia ako cukor.

Sukralóza je umelé sladidlo, ktoré sa považuje za bezpečné, ak sa užíva s mierou. Výskum jeho dlhodobých účinkov však priniesol zmiešané výsledky. Rozdiel medzi sukralózou a inými sladidlami, ako je aspartám, či acesulfám K, je v tom, že sa vyrába zo skutočného cukru. To jej dáva lepšiu chuť v porovnaní s inými umelými sladidlami. [1,2]

Mohlo by ťa zaujímať aj:

Aký je rozdiel medzi sukralózou a cukrom (sacharózou)?

Sukralóza sa vyrába viacstupňovým chemickým procesom, ktorý začína bežným stolovým cukrom (sacharózou). Sukralóza však nie je cukor. Tri vybrané hydroxylové skupiny na molekule sacharózy (cukru) sú nahradené tromi atómami chlóru. Táto pozmenená štruktúra bráni enzýmom v tráviacom trakte v jej rozklade. Väčšinu (asi 85 %) skonzumovanej sukralózy telo neabsorbuje a vylučuje sa v nezmenenej forme stolicou. Z malého množstva, ktoré sa vstrebe (asi 15 %), sa žiadne nerozloží na energiu – preto sukralóza neposkytuje žiadne kalórie. Všetka absorbovaná sukralóza sa rýchlo vylúči močom. [1,6]

Sukralóza nie je cukor.

Údajne bola objavená v roku 1976, keď vedec na britskej vysokej škole nesprávne počul inštrukcie o testovaní látky. Namiesto toho ju ochutnal a uvedomil si, že je veľmi sladká. Spoločnosti Tate & Lyle a Johnson & Johnson potom spoločne vyvinuli produkty Splenda. Boli predstavené v Spojených štátoch v roku 1998 a sú jedným z najpopulárnejších sladidiel v krajine. [2]

Sukralóza v potravinách

Kde všade sa nachádza sukralóza?             

Sukralóza je schválenou zložkou potravín v mnohých krajinách po celom svete. Najčastejšie ju môžeš nájsť v týchto produktoch:

  1. Balené potraviny
  2. Hotové jedlá
  3. Dezerty
  4. Žuvačky
  5. Zubné pasty
  6. Nápoje
  7. Koláče

Aké benefity má sukralóza?

Sukralóza a hmotnosť

Hoci umelé sladidlá majú nízky obsah kalórií, nemusí to nevyhnutne znamenať, že ti pomôžu schudnúť. Niektoré štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí nahradia cukor umelými sladidlami, môžu vážiť v priemere o trošku menej.‌ Americký Národný register kontroly hmotnosti (NWCR) je prebiehajúca štúdia, ktorá sleduje návyky ľudí, ktorí schudli 30 kíl alebo viac a sú schopní si túto váhu udržať. Mnoho ľudí v tejto štúdii tvrdí, že pitie nápojov so sukralózou alebo inými umelými sladidlami im pomáha lepšie počítať kalórie a udržať si váhu. [1]

Iné štúdie však naznačujú, že ľudia, ktorí pijú diétne limonády sladené sukralózou, v skutočnosti nakoniec prijmú viac kalórií ako tí, ktorí pijú limonády s bežným cukrom. To môže viesť k vyššej celkovej telesnej hmotnosti. Je to spôsobené tým, že sukralóza môže stimulovať  chuť do jedla, vďaka čomu budeš jesť viac. [1]

Sukralóza a obezita

Riziká konzumácie sukralózy

Regulácia hmotnosti

Veľa ľudí siaha po diétnej sóde a bezkalorických umelých sladidlách, aby si udržali váhu. Avšak v skutočnosti sa stále nevie, či umelé sladidlá skutočne pomáhajú pri chudnutí. Niektoré štúdie nenašli žiadnu súvislosť medzi telesnou hmotnosťou a nízkokalorickými sladidlami. Iné zistili, že ľudia, ktorí nahrádzajú cukor nízkokalorickými sladidlami, vážia v priemere len o niečo menej – rozdiel, ktorý zistili vedci, je menej ako jeden kilogram! Na druhej strane, niektoré výskumy naznačujú, že ľudia, ktorí pijú diétnu sódu, môžu nakoniec zjesť viac kalórií v jedle ako ľudia, ktorí pijú sódu sladenú cukrom. [5]

Sukralóza a chuť na sladké

Chuť na sladké

Cukor je návykový a umelé sladidlá môžu byť tiež. Niektoré štúdie naznačujú, že používanie veľkého množstva cukru alebo umelých sladidiel len spôsobuje, že máš chuť na viac sladkých jedál a nápojov. Môže sa zdať skľučujúce obmedziť sladké dobroty, na ktoré si zvyknutý. Ale akonáhle sa tvoje chuťové bunky prispôsobia, minimalizuje sa chuť na sladké a začneš oceňovať prirodzenú sladkosť potravín, akú má napríklad ovocie. [4,5]

Zdravie čriev

Tvoj mikrobióm je domovom množstva rôznych druhov užitočných baktérií. Mikrobióm má niekoľko dôležitých úloh, vrátane pomoci pri trávení a podpore imunitného systému. Niektoré štúdie ukázali, že sukralóza môže zmeniť črevný mikrobióm znížením počtu dobrých baktérií na polovicu. Výskum na hlodavcoch ukazuje, že sukralóza narúša rovnováhu mikrobiómu, čo môže viesť k zvýšenému zápalu. Vieme, že dlhodobý zápal môže prispieť k rôznym problémom vrátane obezity a cukrovky. Potrebujeme však viac údajov, aby sme zistili, či sukralóza spôsobuje rovnaké zmeny v ľudských mikrobiómoch ako u zvierat. [1,4]

Sukralóza pečenie

Pečenie so sukralózou môže byť škodlivé

Jedna štúdia z roku 2010 zistila, že zahrievanie sukralózy s glycerolom, zlúčeninou nachádzajúcou sa v molekulách tuku, produkuje škodlivé látky nazývané chlórpropanoly. Tieto látky môžu zvýšiť riziko rakoviny. Zatiaľ čo je potrebný ďalší výskum, niektorí ľudia môžu preferovať používanie iných sladidiel pri pečení pri teplotách nad 175 °C. [2]

Sukralóza - sladivosť

Aká dávka sukralózy je bezpečná?

FDA stanovila prijateľný denný príjem pre sukralózu na 5 miligramov (mg) na kilogram (kg) telesnej hmotnosti na deň. Spoločný výbor expertov FAO/WHO pre potravinárske prídavné látky (JECFA) prvýkrát stanovil prijateľný denný príjem na 0 až 15 mg/kg telesnej hmotnosti na deň v roku 1991. Vedecký výbor Európskej komisie pre potraviny potvrdil rozhodnutie JECFA v roku 2000. Tento prijateľný denný príjem ešte stále predstavuje množstvo 100-krát menšie ako hraničné množstvo sukralózy, o ktorom sa zistilo, že v toxikologických štúdiách dosahuje hladinu bez pozorovaného nepriaznivého účinku. [6]

Je sukralóza vhodná v tehotenstve?

Konzumácia nízkokalorických sladidiel v rámci príslušných prijateľných denných dávok je bezpečná pre ženy, ktoré sú tehotné alebo dojčia podľa EFSA, FDA a JECFA. Výskum ukázal, že sukralóza nemá žiadne nepriaznivé účinky na tehotné alebo dojčiace matky alebo na plod a nie sú zatiaľ známe žiadne vedľajšie účinky konzumácie sukralózy. Pretože sa do krvného obehu vstrebáva len jaj malé množstvo, množstvo prítomnej sukralózy v materskom mlieku je veľmi nízke. [6]

Sukralóza vo svete

V roku 1998 FDA v USA schválila jej použitie ako sladidla v 15 špecifických kategóriách potravín. V roku 1999 FDA rozšírila svoje nariadenie tak, aby povolila sukralózu ako univerzálne sladidlo, čo znamená, že je schválená na použitie v akomkoľvek type potravín alebo nápojov. Popredné svetové zdravotnícke orgány, ako je Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Spoločný výbor expertov FAO/WHO pre potravinárske prídavné látky (JECFA), dospeli k záveru, že sukralóza je bezpečná. Bezpečnosť sukralózy bola tiež potvrdená ministerstvom zdravotníctva, práce a sociálnych vecí Japonska, Potravinovými normami Austrálie a Nového Zélandu, a Health Canada. Na základe záverov týchto svetových autorít je sukralóza v súčasnosti povolená na použitie vo viac ako 100 krajinách. [6]

Umelé sladidlá a ich výskyt v potravinách

Vhodné náhrady cukru

Aký je teda verdikt o sukralóze? Nie je to také jednoduché. Aj keď je sukralóza považovaná FDA a inými medzinárodnými organizáciami za bezpečnú, mal by si byť opatrný, pokiaľ ide o umelé sladidlá. Stále prebiehajú štúdie o umelých sladidlách a ich vplyve na zdravie. Preto sleduj etikety produktov, ktoré pravidelne ješ, piješ alebo používaš, aby si zistil, či neobsahujú sukralózu alebo iné sladidlá.‌ [1]

Iné štúdie naznačujú, že sa môžeš vyhnúť akýmkoľvek potenciálnym rizikám, ktoré môžu mať umelé sladidlá, ak ich budeš pravidelne obmieňať. Napríklad, ak rád používaš sukralózu, skús raz za čas použiť iné sladidlá alebo skutočný cukor. Pamätaj, že cukor v malých množstvách je v poriadku. Sladidlá ako sukralóza môžu mať určité výhody, ale nemali by sme démonizovať cukor, v prípade, ak ho používame s mierou. [1]

Akúkoľvek náhradu cukru, ktorú začleníš do svojho jedálnička, je tvojim individuálnym rozhodnutím. Odporúčame ti položiť si tieto otázky pri zvažovaní nápoja s umelým sladidlom alebo sladeného nápoja, ako je nealkoholický nápoj, energetický nápoj alebo kávový nápoj. [7]

  • Ako často ho pijem?
  • Koľko obsahuje umelého sladidla v jednej porcii?
  • Chcem toho vypiť vždy viac alebo mám chuť aj na jedlo?
  • Chápem, ako môžu jeho zložky ovplyvniť moje zdravie?
  • Ako sa cítim po užití? Cítim nejaké nadúvanie, zažívacie ťažkosti alebo bolesti hlavy?
  • Ako ovplyvňuje moje chuťové poháriky? Chutí mi napríklad ovocie sladko? (tip: ovocie je prirodzene sladké a malo by ti chutiť sladko)
  • Je to niečo, čo podporuje moje výživové potreby alebo to užívam len pre potešenie?
  • Existujú lepšie alternatívy?

Avšak najbezpečnejšie a najzdravšie nápoje a potraviny, ktoré môžeš konzumovať, nie sú umelo sladené. Uprednostni vodu, minerálku, sypané čaje, či vodu s čerstvým ovocím. Namiesto toho, aby si sa rozhodol pre umelo sladené jedlá, zváž vedome zjesť niekoľko súst skutočnej verzie toho, na čo máš chuť. To je častokrát uspokojivejšie. Alebo skús prirodzene sladké jedlá, akými sú sladké zemiaky, či banány, ktoré môžeš použiť na osladenie pečiva. [7]

Energy & Brain hacker

Energy & Brain hacker neobsahuje cukor a je vhodný aj pre diabetikov. Ako náhradu cukru, je v ňom obsiahnutá nízka dávka xylitolu (nakoľko jedna tableta má hmotnosť len 1,5 gramu). Z toho dôvodu je vo forme cmúľacej tablety, a tak ti dokonca aj zlepšuje zdravie zubov a ústnej dutiny. Jeho pravidelné a dlhodobé užívanie je spojené s množstvom benefitov, ako napríklad zdravá dávka energie, lepšia pamäť a sústredenie, a tak podceňované mentálne zdravie. Energizujúce nootorpikum Energy & Brain hacker obsahuje 7 aktívnych účinných látok, ktoré spoločne pôsobia synergicky.

Účinok nie je spojený s nepríjemným búšením srdca, nervozitou alebo nesústredením. Jednou z kľúčových ingrediencií je L-teanín. L-teanín je aminokyselina, ktorá podporuje relaxáciu a redukuje stres, avšak bez toho, aby spôsobovala ospalosť. Takisto znižuje krvný tlak čím pôsobí proti nežiaducim účinkom kofeínu.

Ďalšou významnou látkou v Energy & Brain hacker je CDP-cholín, resp. citikolín. Citikolín je prekurzorom neurotransmitera acetylcholínu. Vďaka molekule acetylcholínu dokážu bunky v našom mozgu medzi sebou lepšie komunikovať. Výsledkom je lepšie sústredenie, pamäť a rýchlejšie reakcie, či už v práci alebo škole. Navyše si náš mozog dokáže z CDP-cholínu nasyntetizovať latku fosfatidylcholín, ktorý je stavebnou súčasťou bunkovej membrány mozgu. Užívanie RAYZZER® pomáha bunkám v mozgu k ich rýchlejšej a lepšej regenerácii a obnove.

Pre zlepšenie kvality mentálneho zdravia obsahuje RAYZZER® klinicky testovanú Ashwagandu KSM-66® a unikátny extrakt z koreňa Rhodioly rosei (3 % rozavínu, 1 % salidrozidu). Ide o takzvané adaptogény, ktoré sa po tisícročia využívajú v ajurvéde.

Vyrieš všetky svoje každodenné pracovné nástrahy, posuň svoj mentálny výkon na novú úroveň. Ži zdravo a vyskúšaj RAYZZER® ešte dnes!

Objav MOMENT, kedy dominuješ s RAYZZER®!

Sleduj nás button

Zdroje

  1. What to Know About Sucralose. 12.07.2023. Link: https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-sucralose
  2. Sucralose (Splenda): Good or Bad? Hrefna Palsdottir, MS. 8.3.2023. Link: https://www.healthline.com/nutrition/sucralose-good-or-bad
  3. National Library of Medicne. Chronic sucralose consumption induces elevation of serum insulin in young healthy adults: a randomized, double blind, controlled trial. Nallely Bueno-Hernández a kol. Apríl 2020. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32284053/
  4. Celeveland Clinic. Is Sucralose (Splenda) Bad for You? 12.1.2021. Link: https://health.clevelandclinic.org/is-sucralose-splenda-bad-for-you
  5. Altered processing of sweet taste in the brain of diet soda drinkers. 5.11.2012. Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S003193841200193X?via%3Dihub
  6. Food Insight. Everything You Need to Know About Sucralose. 28.4.2021. Link: https://foodinsight.org/everything-you-need-to-know-about-sucralose/
  7. MedicalNewsToday. Is sucralose the healthiest sugar substitute? What the latest research says. Corrie Pelc. 25.9.2023. Link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-sucralose-healthiest-sugar-substitute-latest-research-gut-health